Ulcerul peptic reprezinta prezenta unor leziuni deschise la nivelul tractului digestiv. Atunci cand sunt localizate la nivelul stomacului, se numesc ulcere gastrice. Atunci cand sunt localizate la nivelul partii superioare a intestinului subtire, se numesc ulcere duodenale.
Uneori, pot sa nu apara simptome. In unele cazuri, insa, anumite persoane pot simti o senzatie de arsura sau durere abdominala. Ulcerele pot fi foarte periculoase daca perforeaza mucoasa si sangereaza (apare hemoragia).
Care sunt simptomele ulcerului hemoragic?
Ulcerul poate sangera incet, fara a observa acest lucru. Primul semn al unui ulcer care sangereaza este reprezentat de simptomele anemiei, ce includ:
- paloarea pielii;
- senzatia de lipsa de aer in timpul activitatilor fizice;
- lipsa de energie;
- oboseala;
- ametelile.
Ulcerul care sangereaza masiv poate cauza:
- prezenta sangelui in scaun, ce poate fi de culoare neagra sau rosu inchis;
- varsaturile cu sange, cu o consistenta asemanatoare zatului de cafea.
Sangerarea accelerata a unui ulcer este o urgenta medicala. Daca aveti aceste simptome, mergeti imediat la medic.
Care este tratamentul ulcerului hemoragic?
Tratamentul instituit la timp poate preveni sangerarea masiva si alte complicatii. Ulcerul este diagnosticat prin intermediul unei endoscopii gastrointestinale. Endoscopul reprezinta un tub lung si flexibil, cu o camera de filmat si o lumina la capat. Acesta este inserat prin cavitatea bucala pana ce ajunge la nivelul esofagului, stomacului si al intestinului subtire.
Endoscopia este folosita pentru a identifica si localiza problemele la nivelul stomacului si al portiunii superioare a intestinului subtire.
Ulcerele hemoragice trebuie tratate imediat, iar tratamentul poate incepe cu endoscopia initiala. Daca, in urma efectuarii endoscopiei, medicul gaseste o leziune care sangereaza, se pot administra imediat medicamente, se poate cauteriza ulcerul sau se poate strange vasul de sange.
Daca aveti ulcer, veti fi testat pentru a identifica o posibila infectie cu bacteria Helicobacter pylori. Acest lucru se poate realiza prin prelevarea unui tesut in timpul endoscopiei. Daca este confirmata infectia, se vor prescrie medicamente pentru aceasta, precum antibiotice si antiinflamatoare.
Ulcerul poate fi tratat cu medicamente antiacide, care reduc cantitatea de acid clorhidric din tractul digestiv. De obicei, acestea sunt administrate pe cale orala, insa, daca aveti hemoragie, vor fi administrate pe cale venoasa.
Tot ce trebuie sa stiti despre endoscopia digestiva superioara
Ce complicatii poate avea ulcerul hemoragic?
Ulcerul netratat care se umfla sau cicatrizeaza mucoasa poate bloca tractul digestiv. De asemenea, poate perfora stomacul sau intestinul subtire, infectand cavitatea abdominala. Acest lucru duce la aparitia peritonitei.
In plus, ulcerul hemoragic poate duce la aparitia anemiei, varsaturilor cu sange sau a scaunelor cu sange. Acesta este o urgenta medicala si implica spitalizarea mai multe zile. Hemoragia digestiva severa poate pune viata in pericol. Perforatia sau hemoragia masiva poate necesita interventie chirurgicala. Ulcerul poate fi tratat cu succes de cele mai multe ori.