Ulcerul stomacal reprezinta prezenta unor leziuni la nivelul invelisului stomacului. Cea mai frecventa cauza de aparitie a acestuia este reprezentata de bacteria Helicobacter pylori. Insa, ulcerul poate fi cauzat si de abuzul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Tratamentul medicamentos cuprinde administrarea de antibiotice (in cazul infectiei) si medicamente care reduc cantitatea de acid clorhidric, secretat in cantitate mare la nivelul stomacului. Pe langa acesta, exista si anumite remedii naturale care va pot ajuta sa tineti sub control ulcerul. Iata care sunt acestea.
Flavonoidele
Acestea sunt substante intalnite in mod natural in anumite alimente si pot fi de folos atunci cand vreti sa tineti sub control ulcerul. Alimentele in care se regasesc flavonoidele includ:
- Legumele
- Strugurii rosii
- Broccoli
- Merele
- Fructele de padure
- Ceaiul verde
In plus, aceste alimente pot lupta impotriva bacteriei Helicobacter pylori. Flavonoidele protejeaza stomacul si ajuta la vindecarea ulcerului.
Probioticele
Probioticele sunt bacterii „bune”, care cuprind microorganisme importante pentru sanatatea tractului digestiv. Acestea se pot gasi sub forma de suplimente sau in anumite alimente, precum: iaurt, kefir, zer.
Mierea
Daca este 100% naturala, mierea poate contine numeroase substante benefice pentru sanatate, pecum polifenoli (antioxidanti importanti pentru organism) si alti antioxidanti. Aceasta are si proprietati antibacteriene ce lupta impotriva bacteriei Helicobacter pylori. Daca nu suferiti de diabet, este recomandat sa consumati in mod regulat miere daca aveti probleme cu stomacul.
Usturoiul
Usturoiul are proprietati antibacteriene, inclusiv asupra bacteriilor de la nivelul stomacului. Puteti adauga usturoi proaspat in orice preparat culinar sau il puteti lua sub forma de supliment alimentar.
Helicobacter pylori: tratament
Merisoarele
Acestea sunt benefice pentru sanatate, mai ales daca suferiti de infectii urinare, insa pot fi benefice si pentru infectia cu Helicobacter pylori. Pot fi consumate in stare proaspata, sub forma de suc sau suplimente alimentare.
Este recomandat sa le consumati cu moderatie, deoarece sunt bogate in zahar si pot cauza aparitia tulburarilor intestinale.
6 seminte sanatoase de adaugat in meniul zilnic
Fructele, legumele si cerealele integrale
O dieta bazata pe fructe, legume si cereale integrale este benefica pentru intreg organismul. Insa, aceasta poate ameliora si simptomele ulcerului daca este tinuta cu strictete. Alimentele bogate in polifenoli (antioxidanti puternici) sunt reprezentate de:
- Rozmarin uscat
- Seminte de in
- Ciocolata neagra
- Fructe de padure
- Masline negre
Pe langa faptul ca este indicat sa consumati cat mai multe alimente de acest tip, este, de asemenea, indicat sa renuntati la:
- Cafea si bauturi ce contin cofeina
- Bauturi carbogazoase
- Ciocolata
- Alimente iuti
- Alimente procesate (conservele, mezelurile)
- Alimente bogate in sare
- Prajeli
- Alimente acide, precum citricele si rosiile
- Acesta este un factor favorizant pentru aparitia ulcerului si trebuie consumat cu moderatie daca vreti sa preveniti aceasta boala. Daca suferiti deja de ulcer, este recomandat sa renuntati cat mai repede la consumul lui.