Infectiile respiratorii acute si-au facut simtita prezenta odata cu instalarea sezonului rece, insa majoritatea au ca principala manifestare tusea. Aflati ce afectiuni pot fi cauzate de aceasta si care sunt metodele de tratament.
Tusea este un fenomen respirator anormal, care consta intr-un expir brusc si zgomotos, reprezentand un mecanism de aparare a cailor respiratorii contra agresiunilor.
Tusea devine cronica dupa 3 saptamani de la aparitie
Tusea poate fi de mai multe tipuri:
- In functie de durata aparitiei, tusea poate fi acuta (a aparut mai recent de trei saptamani) sau cronica (mai mult de trei saptamani);
- In functie de prezenta expectoratiei, tusea poate fi seaca (uscata, iritativa, fara expectoratie) sau productiva (umeda, cu expectoratie);
- In functie de circumstantele de aparitie, poate fi pozitionala (determinata de asezarea intr-o anumita pozitie), de efort, matinala, nocturna sau continua.
Afectiunile respiratorii, digestive, cardiovasculare, expresia tusei
Cel mai frecvent, tusea este rezultatul unui proces patologic respirator, dar poate fi produsa si de procese patologice extra-respiratorii:
- Boli ale cailor respiratorii superioare (afectiuni ORL): rinita, sinuzita, otita, laringita, adenoidita, tumori, corpi straini inhalati etc.;
- Boli ale cailor respiratorii inferioare: bronsita, pneumonie, tuberculoza, astm bronsic, tumori bronhopulmonare, corpi straini inhalati etc.;
- Afectiuni ale aparatului digestiv: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian, parazitoze intestinale etc.;
- Boli ale aparatului cardiovascular: insuficienta ventriculara stanga, embolie pulmonara, endocardita etc.
Exista situatii in care tusea nu este legata de prezenta unui proces patologic, si anume tusea din afectiunile psihice (anxietate, fobie, nevroza) si cea provocata de administrarea unor medicamente (cel mai des apare in urma administrarii unor antihipertensive).
Diagnostic si tratament
Diagnosticul unui pacient care prezinta tuse se stabileste conform urmatoarelor criterii:
- Anamneza amanuntita;
- Examen fizic complet;
- Radiografie pulmonara, probe functionale respiratorii, examen de sputa;
- Examen ORL, examen cardiologic.
Tusea se trateaza doar daca este foarte suparatoare cu antitusive (tuse seaca) si expectorante (tuse productiva). In celelalte situatii, este suficienta o buna hidratare, prin consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi.
Daca tusea dureaza mai mult de trei saptamani, deci devine cronica, trebuie sa consultati medicul pneumolog. Schimbarea caracterului tusei la un fumator este un alt motiv de ingrijorare si reprezinta un semnal ca acesta trebuie sa se adreseze medicului de specialitate.
Administrarea antibioticelor in caz de tuse se face doar la indicatia medicului specialist. Folosirea acestora pentru infectii respiratorii usoare sau pentru tusea de cauza extra-respiratorie duce la cresterea rezistentei microbilor la antibiotic.
Sfaturi practice pentru un organism sanatos
Tusea este principalul simptom al infectiilor respiratorii acute. Din acest motiv, va recomandam cateva sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar si, astfel, pentru prevenirea afectiunilor respiratorii, implicit a tusei:
- Evitati locurilor aglomerate;
- Consumati multe legume si fructe bogate in vitamina C;
- Hidratati-va corespunzator, consumand 2 litri de lichide pe zi;
- Respectati igiena riguroasa a mainilor;
- Efectuati 30 de minute de miscare pe zi;
- Odihniti-va suficient (intre 6 si 10 ore pe noapte);
- Vaccinati-va contra racelii si gripei (mai ales bolnavii cu boli cronice).
Dr. Angela Barlean,
Medic specialist pneumologie,
Centrul Medical MEDAS,
Call Center: 021.92.32.