Tusea nocturnă poate fi extrem de deranjantă, aceasta perturbând somnul și afectând calitatea vieții de zi cu zi. Este important să înțelegem cauzele acestei probleme pentru a putea găsi soluții eficiente în reducerea disconfortului. Iată care sunt cele mai întâlnite cauze ale tusei nocturne și principalele modalități de a gestiona acest simptom neplăcut.
Cauzele frecvente ale tusei nocturne
Anumite alimente
Consumul anumitor alimente, precum a celor prăjite sau oleaginoase (care irită esofagul), poate provoca acest simptom neplăcut pe timpul nopții.
Infecțiile respiratorii
Răceli, gripe sau alte infecții respiratorii superioare pot provoca tuse, în special seara și pe timp de noapte.
Alergiile
Alergenii din mediul înconjurător, cum ar fi polenul, praful sau acarienii, pot irita căile respiratorii și provoca tuse în timpul nopții.
Refluxul gastroesofagian
Acidul gastric, care se întoarce în esofag poate provoca iritație și tuse, mai ales atunci când stăm întinși pe spate.
Astmul
Persoanele cu astm pot avea simptome accentuate pe timpul nopții, inclusiv tuse și dificultăți în respirație.
Fumatul
Fumatul irită căile respiratorii și poate duce la tuse cronică, inclusiv noaptea.
Medicația
Anumite medicamente, cum ar fi inhibitorii de enzimă de conversie a angiotensinei (cunoscuți și ca IECA), o clasă de medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale, pot cauza tuse ca efect secundar.
Iritanți din mediu
Substanțele chimice sau gazele iritante din mediul înconjurător pot provoca tuse.
Modalități de reducere a disconfortului
Menținerea unui mediu curat
Reducerea alergenilor din mediul înconjurător prin curățarea regulată a casei, spălarea lenjeriei de pat și folosirea unui purificator de aer pot ajuta la diminuarea alergiilor și a tusei asociate.
Tratament pentru alergii
Totodată, administrarea de antihistaminice sau consultarea unui specialist în alergii pentru identificarea și evitarea alergenilor pot reduce tusea cauzată de alergii.
Evitarea fumului
Fumatul agravează tusea și poate împiedica vindecarea mucoasei respiratorii. Renunțarea la fumat este esențială pentru a respirație sănătoasă.
Reglarea dietei și a poziției de somn
Evitarea meselor bogate înainte de culcare și dormitul cu capul ridicat pot ajuta la prevenirea refluxului gastroesofagian și, implicit, a tusei nocturne.
Administrarea tratamentelor conform prescripției medicului
În cazul în care tusea este cauzată de o infecție sau afecțiune subiacentă (nedescoperită încă), se urmează tratamentul prescris de medic.
Umidificarea aerului
Utilizarea unui umidificator în cameră poate ajuta la menținerea umidității optime a aerului, ceea ce poate calma căile respiratorii iritate.
Consultarea unui specialist
Tusea nocturnă poate fi cauzată de o varietate de factori, dar identificarea cauzei subiacente este crucială pentru a implementa un plan eficient de gestionare a disconfortului. Prin urmare, este indicată discuția cu un medic pentru evaluare și tratament, iar astfel să te poți bucura de un somn odihnitor și sănătos.
Suplimente care ajută
Specialiștii recomandă siropurile de tuse, pentru calmarea iritației esofagiene. Gama Bronhosuport de la Naturalis susține sănătatea sistemului respirator şi este recomandată atât pentru calmarea tusei seci (uscată), cât şi pentru cea productivă.
Naturalis BrohnoSuport este un sirop de tuse expectorant, calmant și protector al mucoasei bronșice, destinat adulților.
Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere este un supliment alimentar, sub formă de sirop, cu rol antitusiv. Acesta protejează mucoasa bronșică, fluidificând secrețiile și favorizând eliminarea acestora, ajutând în același timp la obținerea confortului respirator, datorită extractelor din cele 7 plante pe care le conține. Suplimentul poate fi administrat începând cu vârsta de 3 ani. Ambele siropuri se pot achiziționa din farmaciile .