Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Tuse convulsivă la copii. Tratament şi complicaţii

Dr. Nicoleta Tudor, medic primar pediatru, boli infecţioase
29 mai 2024
Share
Tuse convulsivă la copii. Tratament şi complicaţii

Tusea convulsivă, cunoscută sub numele de pertussis, ori în termeni populari „tuse măgărească” sau tusea de 100 de zile, este o infecție respiratorie bacteriană cauzată de Bordetella pertussis. Aceasta afectează în principal tractul respirator superior și este extrem de contagioasă, fiind deosebit de periculoasă pentru sugari și copiii mici. Din nefericire, tusea convulsivă poate duce la complicații grave și chiar la decese în unele cazuri.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Loţiunea pentru frecţie Assista. Se utilizează în stări de oboseală generală şi dureri musculare, stări generale de rău, stări gripale, febră.

Tuse convulsivă, cauze și factori de risc

Ei bine, prezența Bordetella pertussis în tractul respirator superior declanșează o cascadă inflamatorie complexă. Bacteria produce o serie de toxine, inclusiv toxina pertussis, care inhibă funcțiile normale ale celulelor imune și promovează supraviețuirea bacteriei pe termen lung. Bacteria se transmite extrem de ușor de la o persoană la alta prin aerosolii emanați în timpul acceselor de tuse sau strănut.

Sugarii și copiii nevaccinați sunt deosebit de vulnerabili la această infecție. În primele 2 luni de viață, sugarii nu au primit încă toate dozele necesare de vaccin DTaP, ceea ce îi expune unui risc crescut de complicații. Copiii care intră în contact cu persoane infectate, inclusiv membri ai familiei sau colegi de clasă, sunt de asemenea la risc.

tusea convulsiva, vaccin, tuse, tuse convulsiva,

Tuse convulsivă, simptome. Cum o deosebim de o tuse „normală”?

Este bine cunoscut faptul că tusea, în sine, este un simptom comun în multe afecțiuni respiratorii, dar când vorbim de tuse convulsivă trebuie să știm că are manifestări distincte, ce o diferențiază clar de tusea obișnuită întâlnită în răceli. Tusea convulsivă începe de obicei cu simptome similare unei răceli comune:

  • rinoree,
  • febră ușoară,
  • tuse ușoară.

Ulterior, apar episoadele de tuse severă și repetitivă, adică tusea paroxistică. Ea este caracteristică și poate fi urmată de un sunet strident atunci când copilul inhalează (cunoscut drept „whoop”). În timpul episoadelor severe de tuse copilul poate vomita, se instalează și oboseala excesivă, apare roșeața feței, curg lacrimile și respirația este vizibil îngreunată.

Tuse convulsivă, tratament

Desigur! Fiind o boală infecto-contagioasă dată de bacteria menționată anterior, tusea convulsivă trebuie tratată cu antibiotic, în combinație cu un medicament care să ușureze accesele de tuse. De reținut că tusea durează, în medie, 6-8 săptămâni după infecție.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista. Este recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

Complicaţii tuse convulsivă

Foarte important! Tusea convulsivă poate duce la complicații grave, mai ales la sugari și copiii mici:

  • pneumonie,
  • convulsii,
  • apnee (oprirea temporară a respirației),
  • encefalopatia hipoxemică,
  • coma,
  • herniile,
  • fracturi costale cauzate de efortul de tuse,
  • hemoragii oculare sau cerebrale,
  • sângerări nazale sau faringiene,
  • leziuni cerebrale din cauza lipsei de oxigen,
  • deces.

Când să cerem ajutor medical de urgență?

În caz de tuse convulsivă trebuie să cerem ajutor medical de urgenţă atunci când observăm dificultăți grave de respirație sau chiar episoade de apnee. De asemenea, din cauza lipsei îndelungate de oxigen apare și cianoza (culoarea albăstruie a pielii).

tusea convulsiva, vaccin, tuse, tuse convulsiva,

Tuse convulsivă, prevenție

Vaccinarea este metoda principală de prevenire a tusei convulsive. Vaccinul DTaP este administrat în cinci doze la sugari și copii mici, urmate de rapelul cu Tdap la adolescenți și adulți. De asemenea, se pot vaccina și femeile însărcinate, în trimestrul 3.

  • Prima doză: la 2 luni;
  • A doua doză: la 4 luni;
  • A treia doză: la 11 luni;
  • A patra doză: la 5-6 luni;
  • A cincea doză: la 14 ani.

Putem preveni și altfel, prin evitarea expunerii la persoanele infectate și promovarea igienei adecvate (spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii și nasului când se tușește sau strănută).

De reţinut!

Tusea convulsivă este o afecțiune gravă, care necesită atenție medicală imediată și măsuri preventive eficiente. Pentru tuse convulsivă vaccinarea rămâne cea mai sigură metodă de protecție (prevenţie). Părinţii trebuie să fie vigilenți la simptomele caracteristice și să solicite ajutor medical specializat în cazul apariției primelor simptome.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.