In general, tusea este cauzata de infectii virale, precum raceala si gripa, si trece in aproximativ o saptamana, fara antibiotice. Acestea trebuie administrate numai in cazul infectiilor cauzate de bacterii. Tusea este considerata cronica atunci cand dureaza mai mult de 3-4 saptamani. Dupa acest interval este momentul consultarii unui medic pentru elucidarea cauzei tusei.
Rareori, o tuse dupa o infectie respiratorie poate dura pana la 8 saptamani (mai ales la cei cu o reactivitate crescuta a cailor respiratorii), dar intotdeauna se observa o ameliorare treptata in acest interval. Deci, daca tusiti mai mult de 3-4 saptamani, mai ales daca tusea nu a inceput odata cu alte semne de infectie respiratorie (febra, guturai, dureri in gat, dureri de cap) si daca nu da semne de ameliorare evidente, mergeti imediat la medic! Fumatorii tind sa considere ca tusea (mai ales matinala) este „normala” si nu ii acorda atentia cuvenita. Schimbarea caracterelor tusei (mai frecventa, mai suparatoare) este un semnal ca trebuie consultat medicul.
Poate semnala diverse afectiuni
O tuse persistenta poate semnala o problema importanta de sanatate. Poate fi vorba de sinuzita cronica sau acuta, astm, diverse alergii, bronsiolita sau bronsita, laringita, bronhopneumopatie obstructiva, boala de reflux gastroesofagian, pneumonie, dar si de tuberculoza, virus sincitial respirator sau emfizem. Alte motive ale persistentei tusei sunt: mucoviscidoza, „febra fanului”, insuficienta cardiaca de tip congestiv, cancerul pulmonar sau tuberculoza pulmonara.
In cazul tusei uscate cu senzatie de gadilatura in gat, luati dropsuri/comprimate de supt. In cazul alergiilor, optati pentru antihistaminice, iar daca tusiti in special dimineata, ar fi bine sa micsorati numarul de tigari, daca nu puteti renunta la fumat.
Tuberculoza pulmonara si cancerul pulmonar, cele mai frecvente cauze
Tuberculoza pulmonara ramane o cauza importanta de tuse cronica. Din cauza ca este o boala contagioasa, este important sa fie descoperita cat se poate de repede pentru a opri raspandirea ei. Radiografia pulmonara si examenul sputei („flegmei”) eliminate de pacient sunt necesare pentru diagnostic. Cancerul pulmonar este, de asemenea, o cauza frecventa de tuse cronica, mai ales la fumatori.
Diagnosticul timpuriu al acestei boli poate fi salvator pentru viata pacientului. Fumatorii nu trebuie sa ezite sa se prezinte la medic in cazul in care apare o alta tuse sau tusea anterioara „tabagica” isi schimba caracterul. Radiografia pulmonara, endoscopia bronsica, tomografia computerizata sunt cele mai importante investigatii ce permit stabilirea unui diagnostic de cancer pulmonar.
Tratament incorect sau incomplet
O greseala frecvent intalnita in randul pacientilor este aceea ca incearca sa se trateze singuri. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand aveti o problema este sa va adresati medicului. Tratarea unor simptome fara rezolvarea afectiunii de baza duce la complicatii, la evolutia bolii si persistenta simptomelor (a tusei, in cazul de fata). Administrarea antibioticelor se face doar la indicatia medicului specialist. Folosirea pentru infectii respiratorii usoare sau pentru tusea de cauza extra-respiratorie duce la cresterea rezistentei microbilor la antibiotic. Doar stabilind diagnosticul corect si tratamentul corespunzator veti scapa de tuse. Sunt insa si situatii in care afectiunile sunt foarte grave si, indiferent de metoda terapeutica, tusea persista mult timp – este cazul cancerului pulmonar sau tuberculozei.
Poate fi indusa si de medicatie
Exista si unele medicamente care pot induce tusea. Indiferent cate alte tratamente ati incerca pentru eliminarea acesteia, nu veti avea rezultate pana nu veti stopa administrarea respectivelor produse. E vorba, de exemplu, de inhibitorii enzimei de conversie – un grup de medicamente de prima linie recomandat hipertensivilor. De aceea, e bine sa cititi cu atentie prospectele de fiecare data cand luati un nou medicament si sa informati medicul asupra tuturor noutatilor aparute.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Laurentiu Luca
Directorul Centrului Medical PULS
Tel.: 021.97.33