Tumorile nazale si paranazale reprezinta cresteri anormale ce incep inauntrul si in jurul pasajelor nazale de la nivelul nasului (cavitatea nazala). Tumorile paranazale debuteaza la nivelul camerelor umplute cu aer din jurul nasului, denumite sinusuri paranazale.
Tumorile nazale si paranazale pot fi necanceroase (benigne) sau pot fi maligne (canceroase). Exista mai multe tipuri de tumori nazale si paranazale. In functie de tipul acestora, se stabileste si tratamentul.
Cauzele tumorilor nazale si paranazale
Nu se cunosc cauzele exacte ale tumorilor nazale si paranazale. Insa, expunerea la substante chimice poate afecta ADN-ul celulelor de la nivelul cavitatii nazale si al sinusurilor. Unele persoane pot avea transmise genetic unele mutatii ale ADN-ului, ce cresc riscul de a dezvolta unele tipuri de tumori de la parinti. Insa, uneori, pot aparea fara un motiv aparent.
Factori de risc
Exista mai multi factori de risc care pot creste riscul de a dezvolta tumori nazale sau paranazale. Acestia includ:
- sexul masculin – Barbatii au un risc mai mare de a dezvolta aceste afectiuni, in comparatie cu femeile.
- expunerea prelungita la substante chimice la locul de munca, precum formaldehida, nichel, crom, rumegus, fibre de haine sau piele.
- fumatul – Cu cat fumati mai mult, cu atat riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer este mai mare, inclusiv pentru cancerul nazal si paranazal. –
- infectia cu HPV (Human Papilloma Virus). Acest virus afecteaza pielea si mucoasele, chiar si pe cele ale gurii si gatului.
Care sunt simptomele tumorilor nazale si paranazale
Cele mai frecvente simptome includ:
- congestia nazala persistenta, ce afecteaza, de cele mai multe ori, o singura parte;
- sangerarile nazale;
- scaderea mirosului;
- secretia de mucus din cavitatea nazala;
- scurgerea nazala posterioara.
Aceste simptome sunt similare unor afectiuni mai putin grave, precum raceala banala sau sinuzita.
La un stadiu mai avansat, cancerul nazal si paranazal se poate manifesta prin:
- durerea sau amorteala fetei, in special la nivelul obrazului;
- umflarea ganglionilor de la nivelul gatului;
- scaderea acuitatii vizuale sau vederea dubla;
- lacrimarea persistenta a ochilor;
- durerea sau presiunea la nivelul unei urechi;
- persistenta unui nodul sau excrescente la nivelul fetei, nasului sau cerului gurii.
Cum se stabileste diagnosticul
Exista mai multe metode de investigatie care pot duce la un diagnostic corect. Printre acestea se numara:
- endoscopia nazala – presupune introducerea la nivelul cavitatii nazale a unui tub subtire si flexibil ce are atasata o camera de filmat pentru a evalua aceasta zona. Procedura poate fi deranjanta, insa se poate realiza sub efectul unui anestezic local.
- panendoscopia – presupune o serie de telescoape conectate pentru a examina caile respiratorii superioare (gura, nasul, laringele), efectuata sub anestezie generala.
- biopsia – reprezinta prelevarea unui tesut si examinarea acestuia la laborator.
In unele cazuri maligne, pot fi necesare si tomografia computerizata, RMN-ul sau scanarea PET (tomografia cu emisie pozitronica), mai ales pentru a se stabili stadiul tumorii.
Care este tratamentul tumorilor nazale si paranazale
Tratamentul recomandat de catre medic depinde de mai multi factori, precum tipul de tumora (canceroasa sau necanceroasa), stadializarea tumorii, raspandirea acesteia si starea generala a sanatatii. Tratamentul poate include:
- interventia chirurgicala de rezectie a tumorii,
- radioterapia,
- chimioterapia.
Metode prin care pot fi prevenite tumorile nazale si paranazale
Nu toate tipurile de tumori nazale si paranazale pot fi prevenite, insa riscul de a le dezvolta poate fi redus semnificativ, prin evitarea factorilor de risc (expunerea la substante toxice, fumatul).
Este foarte important sa renuntati la fumat si sa evitati fumul de tigara din jur, daca vreti sa diminuati si riscul de dezvoltare a acestor tipuri de tumori.