Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tumora

13 decembrie 2010
Share

Proliferare excesiva de celule anormale care seamana mai mult sau mai putin cu tesutul in care se dezvolta si sfarsesc prin a dobandi o autonomie biologica.
Sinonim: neoplasm.
Cauze si factori favorizanti – Tumorile au cauze variate: ereditare, chimice (tabagism), fizice (radiatii ale soarelui), biologice (actiunea unui virus); acestea se pot asocia intre ele. Se intampla ca o tumora sa nu aiba o cauza cunoscuta. Celulele unei tumori si-au pierdut sensibilitatea la mesajele organismului care impiedica in mod normal orice proliferare excesiva. La un individ sanatos, toate celulele tumorale izolate care apar sunt in mod normal inhibate sau distruse de catre globulele albe ale sistemului imunitar. Deci, o tumora adevarata nu se poate dezvolta decat daca celulele sale au devenit rezistente la sistemul imunitar.
Diferite tipuri de tumori – Se disting tumori benigne si tumori maligne (canceroase).
– Tumorile benigne au, de obicei, un volum limitat. Ele refuleaza spre tesuturile vecine fara a le invada, nu dau metastaze si, in majoritatea lor, nu au consecinte grave asupra bolnavului.
– Tumorile maligne si cancerele au caracteristici care de cele mai multe ori pot fi opuse, punct cu punct, precedentelor. Ele devin adesea voluminoase, sunt prost delimitate, infiltreaza tesuturile invecinate, recidiveaza adesea dupa ablatie si mai ales au tendinta de a se raspandi la distanta, formand metastaze.
Simptome si semne – Tumorile nu au simptome nici specifice, nici constante. Ele se semnaleaza in mod obisnuit, dar nu sistematic, prin prezenta unei mase palpabile sau, atunci cand este vorba de un organ din profunzime, o formatiune vizibila pe radiografii. Destul de des, ele nu sunt dureroase. Simptomele pot fi legate de faptul ca ele secreta uneori in exces anumite substante care au o actiune hormonala, legata sau nu de organul de origine (secretie excesiva de hormon tiroidian, cauzata de o tumora benigna a glandei tiroide, de exemplu). Simptomele mai pot fi provocate si de compresia tesuturilor, precum si a organelor vecine: o tumora a creierului poate provoca astfel o hemiplegie. O alterare a starii generale (febra, oboseala, pierdere in greutate) si prezenta unor semne biologice de inflamatie sunt indicii importante, dar nu specifice (poate fi vorba de o infectie), de tumora maligna destul de avansata.
Tratament
– Tratamentul tumorilor benigne, daca este necesar, consta in indepartarea lor chirurgicala.
– Tratamentul tumorilor maligne cuprinde, asociate in diferite moduri, ablatia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia
Depistare – Aceasta consta in cautarea sistematica sau screeningul anumitor tumori in cadrul populatiei in general (palparea periodica a sanilor la femei, de exemplu) sau in grupele de risc (coloscopie periodica dupa varsta de 40 ani in caz de antecedente personale sau familiale de polipi sau de cancer al intestinului).