Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Tulburările ovariene şi influenţele lor asupra greutăţii

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
25 mai 2022
Share
Tulburările ovariene şi influenţele lor asupra greutăţii

Ovarele fac parte din sistemul reproducător feminin. Ele produc ovule, dar şi hormonii estrogen şi progesteron. Tulburările ovariene (chisturile ovariene, sindromul ovarelor polichistice şi endometrioza) pot să afecteze greutatea corporală, fiecare din motivele ei. Iată cum se întâmplă acest lucru.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice afectează milioane de femei, iar medicii cred că această boală este de fapt subdiagnosticată, pentru că în destule cazuri simptomele sunt uşoare, iar pacienta nu efectuează un consult de specialitate pentru a se putea pune diagnosticul.

Sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune complexă al cărui diagnostic necesită prezenţa a două dintre următoarele trei caracteristici:

  • prezenţa chisturilor în ovare (evidenţiate la ecografia transvaginală)
  • niveluri crescute de hormoni androgeni
  • menstruaţii neregulate sau chiar lipsa menstruaţiei (disfuncţia ovariană)

Medicii nu cunosc exact cauza acestei afecţiuni, însă există câţiva factori favorizanţi precum terenul genetic, rezistenţa la insulină şi nivelul ridicat de inflamaţie din organism.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Printre cele mai întâlnite simptome ale sindromului ovarelor polichistice se numără:

  • Menstruaţii neregulate: lipsa ovulaţiei previne pierderea mucoasei uterine prin ciclul menstrual. Unele femei au mai puţin de 8 menstruaţii pe an sau chiar deloc.
  • Sângerări abundente la menstruaţie
  • Hirsutism (excesul de păr corporal sau facial), ten gras, acnee sau alopecie (pierderea părului), din cauza excesului de hormoni androgeni.
  • Creşterea în greutate: aceasta este cauzată de rezistenţa la insulină. Unele celule din corp nu vor raspunde la efectul insulinei, aşa că pancreasul va produce o cantitate mai mare de insulină. Acest exces va determina producţia de hormoni androgeni, creşterea ponderală şi acanthosis nigricans (hiperpigmentarea pielii în zona gâtului, sub sâni sau în zona inghinală).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Carboment, supliment alimentar pe bază de carbune activat, un ajutor preţios în caz de balonare şi spasm abdominal.

balonare, chist ovarian, greutatea, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice,

Endometrioza

Endometrioza este o afecţiune în care ţesutul care căptuşeşte interiorul uterului (endometrul) creşte în afara acestuia, respectiv în zone precum ovarele, trompele uterine, şi chiar în abdomen.

Femeile care suferă de această boală se pot prezenta la medic pentru următoarele acuze:

  • menstruaţii dureroase sau cu sângerare excesivă
  • durere apărută la contactul sexual (dispareunie)
  • durere apărută la defecaţie, adesea cu constipaţie alternând cu diaree
  • balonare
  • infertilitate

În ceea ce priveşte greutatea, nu există studii care să demonstreze cu certitudine că endometrioza cauzează în mod direct creştere ponderală. Însă această afecţiune poate influenţa în mod indirect greutatea, astfel: contraceptivele orale (frecvent prescrise pentru endometrioză) pot cauza creşterea apetitului, ceea ce va duce la câştig ponderal.

balonare, chist ovarian, greutatea, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice,

Chisturile ovariene

Un chist ovarian este un sac plin cu lichid care se formează în interiorul unui ovar sau pe ovar. Aceste chisturi sunt destul de frecvente, estimându-se că aproximativ 7% dintre femei vor avea cel puţin un chist la un moment dat.

Simptomele cele mai frecvente date de chisturile ovariene sunt:

Cel mai comun tip de chist ovarian este relativ mic şi este puţin probabil să vă afecteze greutatea. Însă balonarea poate să dea senzaţia de îngrăşare.

Trebuie să precizăm că pentru majoritatea femeilor, chisturile ovariene sunt inofensive şi nedureroase, şi adesea nu afectează fertilitatea şi nu necesita tratament.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.