Revista care te menține sănătos

Știri

Tulburările de somn la copii și hipertensiunea arterială

Mădălina Cristea; surse: nbcnews.com, cdc.gov, ahajournals.org
21 iunie 2024
Share
Tulburările de somn la copii și hipertensiunea arterială

Copiii și adolescenții care dorm mai puțin decât ar trebui sunt expuși unui risc crescut de a face hipertensiune arterială. Descoperirea a fost publicată recent în Pediatrics.

Concluzia a fost desprinsă după ce o echipă de cercetători a analizat datele de la peste 500 de copii și adolescenți cu hipertensiune arterială. Specialiștii au constatat că ar putea exista o legătură între perioadele cu somn insuficient și tensiunea arterială ridicată.

De la insomnie la hipertensiune arterială

Deși de cele mai multe ori este întâlnită doar în cazuri izolate, hipertensiunea arterială este și o problemă a copiilor, nu doar a adulților. Din păcate, în ultimii ani, afecțiunea a început să aibă o incidență din ce în ce mai crescută. Nu are manfestări evidente și, din păcate, în lipsa diagnosticului, a tratamentului și a unui stil de viață adecvat poate avea consecințe grave.

Specialiștii de la Centers for Disease Control and Prevention atrag atenția că 1 din 7 tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani au hipertensiune arterială.

Autorul principal al studiului, dr. Amy Kogon, profesor la University of Pennsylvania explică faptul că nu durata scăzută a somnului cauzează hipertensiune arterială, ci faptul că medicii nu le vorbesc părinților despre odihnă când vine vorba gestionarea tensiunii arteriale ridicate la copii.“De obicei, medicii pun accentul pe aspecte precum dietă și exerciții fizice”, explică profesorul Kogon. Somnul este, de asemenea, un aspect important la care părinții ar trebui să fie foarte atenți.

Potrivit experților de la American Heart Association, factorii majori de risc pentru hipertensiunea arterială la copii și adolescenți sunt următorii: supraponderalitatea, sedentarismul și alimentația inadecvată.

Tot specialiștii de la Centers for Disease Control and Prevention atrag atenția asupra faptului că 60% dintre copiii de gimnaziu și 70% dintre elevii de liceu nu dorm suficient.

hipertensiune arteriala, tensiune arteriala crescuta, copii, adolescenti, odihna, somn,

Cât ar trebui să doarmă școlarii și liceenii

Durata optimă de somn a unui copil variază în funcție de vârstă. Experții de la American Academy of Sleep Medicine vin cu următoarele recomandări:

  • <6 ani → 10 – 13 ore pe noapte;
  • 6-12 ani → 9-12 ore;
  • 13-18 ani → 8-10 ore;
  • >18 ani → 7-9 ore.

Este vital ca tensiunea arterială să fie gestionată cât mai devreme în viață, deoarece cu cât înaintează în vârstă pacientul, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta boli de inimă.

La studiul față au participat 539 de copii de la Children’s Hospital of Philadelphia. Media de vârstă a acestora este de 14.6 ani. Cercetătorii au examinat fișele subiecților care au fost trimiși la secții de nefrologie pediatrică din cauza tensiunii arteriale ridicate. În cadrul investigației, copiii au fost întrebați care este programul lor de somn. De asemenea, au purtat dispozitive de măsurare a tensiunii arteriale în regim ambulatoriu. Aparatele înregistrau citiri la fiecare 20 de minute în timpul zilei și la fiecare 30 de minute în timpul somnului.

Copiii care s-au culcat târziu au avut parametri de tensiune arterială mai mari în timpul zilei, în timp ce puștii care au dormit suficient (și s-au culcat la ore corespunzătoare) au avut tensiunea arterială normală.

hipertensiune arteriala, tensiune arteriala crescuta, copii, adolescenti, odihna, somn,

De ce nu dorm copiii și adolescenții?

Există mai multe motive pentru care copiii și adolescenții amână ora de culcare și, în cele din urmă, nu se bucură de suficiente ore de odihnă. Părinții ar trebui să ia măsuri asupra unor obiceiuri care dauneaza somnului. Spre exemplu, ar trebui să-i ajute pe copii să limiteze folosirea dispozitivelor electronice cu o oră sau două înainte de culcare. De asemenea, ar trebui să elimine puiul de somn de la prânz, în cazul adolescenților.

Crearea și respectarea unui program de somn reprezintă, de asemenea, o regulă esențială pentru o odihnă corespunzătoare. Acest lucru este valabil chiar și în vacanță sau în weekend. Specialiștii recomandă ca în zilele fără școală, ora de culcare să nu fie amânată cu mai mult de 90 de minute. 

 

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.