Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Cum a afectat pandemia alimentaţia românilor

9 noiembrie 2020
Share
Cum a afectat pandemia alimentaţia românilor

Relația dintre nutriție, o stare generală de bine și sănătatea întregului organism a fost dezbătută în cadrul primei ediții a congresului virtual NutriTerra – Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară în contextul COVID-19, ce a avut loc pe 28 şi 29 mai 2020.

La eveniment au participat 12 lectori din ţară și din străinătate, care au tratat subiecte precum abordări nutriționale în pandemia COVID-19 – modelul China, abordarea nutrițională la grupele de vârstă înaintate, tulburările de alimentație la copii și adolescenți, cum se hrănește femeia însărcinată, satisfacerea nevoilor nutriționale ale populației în timpul pandemiei sau importanța nutriției și a activităților fizice în perioada izolării.

Tot mai multe tulburări alimentare în perioada pandemiei

Izolarea și îngrijorarea provocate de pandemia de COVID-19 au dus la o creștere a numărului de tulburări de alimentație, arată statisticile prezentate în cadrul congresului virtual. Îngrijorător este şi faptul că persoanele aflate în izolare au consumat mai multe alimente cu conținut caloric ridicat. Impactul COVID-19 asupra dietei s-a concretizat în preparate ultra-procesate, conserve – multe dintre ele bogate în aport energetic și sărace în nutrienți – precum și hrană pentru confort psihic, precum chipsuri, ciocolată, înghețată și alcool. În același timp, din cauza izolării la domiciliu, timpul dedicat activității fizice a scăzut. Ca urmare, au apărut manifestări precum stresul, anxietatea, plictiseala, dereglări ale somnului. Rolul farmacistului a fost şi el discutat, în contextul în care farmaciștii din orice comunitate reprezintă prima linie într-un sistem de sănătate și au un impact imens asupra sănătății populației. Modul în care înțeleg nutriția și rolul suplimentelor alimentare influențează comportamentul consumatorului de produse farmaceutice, iar acest lucru are o importanță vitală.

„Tratamentul farmacologic și abordarea nutrițională în cazul unui pacient sunt două aspecte decisive pentru evoluția pozitivă a acestuia. Din această interfață a fost dezvoltat conceptul de PharmaNutriție, acolo unde intervenția farmaceutică se întâlnește cu nutriția funcțională. Părintele medicinei, Hippocrate, a stabilit încă de acum 2.500 de ani care sunt alimentele indispensabile unei alimentații sănătoase. Regulile lui Hippocrate legate de nutriție și stilul de viață și-au păstrat valabilitatea până în zilele noastre”, a delcarat prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele onorific al evenimentului și președintele Colegiului Național al Farmaciștilor.

Farmacia Ta a fost partener media al evenimentului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.