Revista care te menține sănătos

Psihologie

Tulburarea obsesiv-compulsivă în timpul pandemiei

Psihoterapeut Viorel Nedelcu, Centrul Medical Bellanima
29 iunie 2021
Share
Tulburarea obsesiv-compulsivă în timpul pandemiei

A gândi şi a face reprezintă caracteristici care echivalează cu preocuparea constantă pentru analiză, meticulozitate, organizare, acţiune bine structurată şi, deloc la întâmplare, pentru a fi cât mai aproape de perfecţiune. Cu certitudine, în spatele unor rezultate excepţionale vorbim despre foarte multă muncă şi dedicare, dar şi o serie de constrângeri interne care ţin de structura de personalitate.

Avem o admiraţie nedisimulată pentru persoanele care gândesc în detaliu şi acţionează cu simţ de răspundere, pentru ca rezultatul final să fie unul excepţional, peste aşteptări. Cultura succesului, atât de valorizată social, pune raţiunea şi abordarea cerebrală, non-emoţională, în centrul lucrurilor, în detrimentul emoţiilor, asigurând o stare consolidată de siguranţă pentru că totul este supus unei analize interne riguroase şi responsabile, eliminând orice viciu care ar putea face loc într-un fel insinuant hazardului.

Caracteristicile personalităţii obsesiv-compulsive

Întrunirea unui set de criterii precum ritualuri de aranjare a lucrurilor într-o ordine demnă de o revistă de prezentare; spălări repetate în exces pentru a evita microbi sau infectări; verificări repetate, dese şi amănunţite cu scop de autoliniştire într-un interval scurt de timp; gânduri obsedante involuntare referitoare la perfecţiune; curăţenie excesivă; sentiment constant de autoculpabilizare pentru că ceva nu s-a întâmplat conform exigenţelor interne, ar putea, de fapt, descrie aşa-numita personalitate obsesiv-compulsivă. Aceste persoane obţin o plăcere personală mare prin a gândi şi a face şi mai puţin prin a simţi. De altfel, componenta afectivă este secundară.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

obsesiv, obsesiv-compulsive, comportamente, teama,

Mai mult obsesiv decât compulsiv

De menţionat că trăsăturile obsesionale au o incidenţă mai ridicată decât cele compulsive şi, într-o anumită măsură, nimeni nu este străin de ele şi facem uz de acestea pentru a ne asigura ritualic o anumită linişte. Devine ceva maladiv şi ar trebui să ne preocupe dacă gândurile recurente şi ritualurile inutile ajung să ocupe mai mult de o oră pe zi, ne perturbă considerabil activitatea şi ne cauzează stări de anxietate.

Pandemia a transformat exagerarea în normal

Vremurile de pandemie reprezintă un teren extrem de fertil pentru accentuarea trăsăturilor obsesiv-compulsive din cauza riscului şi nevoii de apărare. Dar, paradoxal, ceea ce înainte de pandemie era considerat comportament excesiv, acum, din raţiuni de siguranţă sanitară, devine norma comportamentală cu largă adopţie în rândul populaţiei generale.

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă: simptome si tratament

Temerile si comportamentele cele mai frecvente în pandemie

Teama de infectare – reprezintă una dintre fricile cele mai comune. Ea este dificil de gestionat în circumstanţe normale, dar în timpul pandemiei este considerabil mai dificilă. Pot fi exacerbate comportamente care includ spălarea repetată a mâinilor, curăţarea tuturor obiectelor aduse în casă, iar in extremis, teama de a părăsi locuinţa.

Teama de a-i îmbolnăvi pe ceilalţi – provoacă îngrijorare excesivă, iar pentru a evita acest lucru pot fi adoptate comportamente de protecţie sau evitante extreme.

Tezaurizarea sau tulburarea de acumulare – persoanele care au această tulburare colectează lucruri care nu sunt neapărat necesare. În timpul pandemiei acestea pot ajunge să stocheze articole precum medicamente, soluţii dezinfectante pentru mâini, hârtie igenică, alimente de bază, toate în exces.

O parte dintre comportamentele obsesiv-compulsive sunt întărite de recomandările publice ale autorităţilor. De aceea, recomandările trebuie luate ca atare şi nicidecum mai mult de atât.

Sfatul specialistului

Pentru limitarea acestor comportamente compulsive pot fi elaborate contramăsuri comportamentale eficace, cum ar fi limitarea spălatului pe mâini la 20 de secunde. De asemenea, pentru diminuarea gândurilor intruzive, poate fi limitat accesul la ştiri şi la social media pentru a diminua excesul de informaţii şi se poate folosi criteriul relevanţei câtorva surse informative.

Persoanele care nu reuşesc să gestioneze independent simptomele obsesiv-compulsive şi constată o înrăutăţire a gândurilor şi comportamentelor pot apela la ajutor psihoterapeutic specializat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.