Revista care te menține sănătos

Psihologie

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva: simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
13 octombrie 2022
Share
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva: simptome si tratament

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva este caracterizata prin perfectionismul extrem, ordine si aranjare. Aceste persoane pot simti nevoia acuta de a-si impune standardele proprii si cu alte persoane sau in alte medii.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu considera ca este ceva in neregula cu modul in care se comporta. Acestea considera ca numai modul lor de a gandi si de comportament sunt singurele corecte, iar celelalte persoane fac totul gresit.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Cauzele si simptomele tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva

Cauza exacta de aparitie a acestei afectiuni nu este pe deplin cunoscuta. Insa, aceasta poate fi o combinatie de factori genetici si anumite trairi si experiente din copilarie.

Simptomele tulburarii obsesiv-compulsiva includ:

  • Perfectionism pana la punctul in care apare inabilitatea de a termina sarcinile;
  • Maniere de comportament rigide sau formale;
  • Economisirea exagerata a banilor;
  • O nevoie imperioasa de a fi punctual;
  • Dedicare excesiva la locul de munca, in detrimentul familiei;
  • Strangerea de lucruri inutile;
  • Incapacitatea de a lucra in echipa din cauza unei frici ca sarcinile nu vor fi terminate la timp;
  • O fixare cu listele;
  • Reticenta la reguli;
  • O nevoie imensa pentru ordine;
  • Simtul de dreptate proprie in legatura cu modul in care ar trebui sa fie executate anumite lucruri;
  • Reticenta la codurile morale si de etica.

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva este diagnosticata atunci cand simptomele interfereaza cu abilitatea de a functiona si de a interactiona cu alte persoane.

secundara_tulburare_personalitate_inainte de Cum se trateaza tulburarea obsesiv-compulsiva

Cum se trateaza tulburarea obsesiv-compulsiva?

Daca ati fost diagnosticat cu aceasta afectiune, medicul va va recomanda mai multe metode de tratament, precum:

Terapia cognitiv-comportamentala
Terapia cognitiv-comportamentala este utila pentru mai multe afectiuni mentale. In timpul acesteia, veti sta de vorba cu un psiholog pe baza unui program bine structurat. In acest timp, puteti discuta despre anxietatea, stresul sau depresia pe care le aveti. Un psiholog va va incuraja sa puneti mai putin accent pe locul de munca si mai mult pe familie si relatiile sociale.

Medicamentele
Medicul poate considera ca este necesara prescrierea unor inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (antidepresive) pentru a scadea anxietatea din timpul ciclului obsesiv-compulsiv. Insa, nu este recomandata prescrierea pe termen lung in cazul tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva.

Tehnicile de relaxare
Acestea implica unele tehnici de respiratie si relaxare ce pot scadea stresul. Unele exemple bune sunt reprezentate de yoga, Tai Chi si Pilates.

Prognosticul pentru persoanele care sufera de tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva este mai bun decat in cazul altor tulburari psihice. De asemenea, aceste persoane pot avea un risc mai crescut de dependenta de droguri sau alcool, la fel ca in cazul altor tulburari de personalitate.

Este necesar sa urmati tratamentul recomandat individual, pentru a avea succes. Terapia cognitiv-comportamentala poate imbunatati abilitatea de a interactiona si empatiza cu persoanele iubite. Cel mai important lucru este sa recunoasteti ca suferiti de tulburare de personalitate si sa mergeti la un specialist. Acesta este cel mai in masura sa va recomande tratamentul adecvat, in functie de necesitatile individuale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.