Persoanele care sufera de tulburare de personalitate borderline manifesta instabilitate in privinta trairilor emotionale, a comportamentului si a imaginii de sine. Sunt prezente episoade intense de furie, depresie si anxietate, ce pot dura de la cateva ore pana la cateva zile.
Aceste experiente duc adesea la actiuni impulsive si relatii instabile. Impulsivitatea se poate manifesta si prin consum necontrolat de alcool sau stupefiante, dependenta de jocuri de noroc, relatii sexuale dezorganizate si tulburari de alimentatie.
Simptomele personalitatii borderline
Simptomul sesizabil este dispozitia fluctuanta, determinata de emotiile intense, greu de controlat. Interesele si valorile lor se schimba rapid, din cauza incertitudinilor despre propria persoana. Alte simptome includ:
- Relatii instabile cu familia si cu alte persoane dragi, trecand rapid de la idealizarea la devalorizarea lor
- Actiuni impulsive, necontrolate: intreruperea studiilor, divort fara motive intemeiate, schimbarea frecventa a locului de munca
- Imagine de sine schimbatoare, incerta
- Teama de abandon izvorata din credinta ca ceva nu este in regula cu ei, evita singuratatea; reactioneaza agresiv cand nu primesc atentie si iubire din partea celorlalti
- Comportamente impulsive si periculoase, cum ar fi sexul nesigur, condusul nesabuit, abuzul de substante, comiterea de infractiuni
- Comportamente automutilante, episoade depresive si tentative de suicid
- Sentimente de vid interior si pierderea contactului cu realitatea
- Furie, capacitate scazuta de control al impulsurilor
Uneori, evenimentele minore, cum ar fi plecarea in vacanta, calatoriile de afaceri, separarile pe perioade scurte de persoane dragi pot provoca tulburari emotionale complexe, cum ar fi nelinistea, panica sau furia.
Atacul de panica si tulburarile de panica: care sunt simptomele
Cauzele dezvoltarii tulburarii de personalitate borderline
Desi cauzele nu sunt clarificate in totalitate, oamenii de stiinta sugereaza sa luam in considerare implicarea mai multor factori: de mediu, sociali, genetici si biologici. Multe persoane afectate de tulburarea bordeline s-au confuntat de-a lungul vietii cu evenimente traumatizante, cum ar fi abuzul fizic sau sexual sau abandonul in copilarie. Acestea au mai mentionat existenta unor relatii instabile sau conflictuale intre parinti. Cu toate acestea, exista si persoane cu tulburare borderline care nu au un istoric de trauma.
Studiile recente realizate pe pacientii borderline au descoperit modificari structurale ale creierului, in special in zonele responsabile de controlul impulsurilor si reglarea emotiilor. In prezent, se acorda o atentie speciala identificarii simptomelor de la o varsta cat mai mica, pentru a creste sansele de recuperare.
Ce ar trebui sa faceti daca suferiti de tulburarea borderline?
Apelati la ajutor de specialitate! Terapia cognitiv-comportamentala ajuta la ameliorarea simptomelor si la schimbarea credintelor care stau la baza perceptiei eronate despre sine si despre ceilalti.
Coroborati terapia cu adoptarea unui stil de viata sanatos, care consta intr-o alimentatie echilibrata, miscare fizica, program stabil de somn, evitarea alcoolului si a altor substante interzise, meditatia, precum si focalizarea pe lucrurile pozitive.