Tulburarea bipolara, cunoscuta, de asemenea, sub numele de tulburare maniaco-depresiva, este o afectiune a creierului care determina schimbari neobisnuite in ceea ce priveste starea de spirit, nivelul de energie, precum si capacitatea de a duce la capat sarcinile zilnice. Simptomele tulburarii bipolare sunt severe si sunt foarte diferite de „urcusurile” si „coborasurile” pe care multi dintre noi le experimenteaza de-a lungul vietii. Aceste simptome pot conduce la pierderea locului de munca, performante scolare slabe, chiar si suicid. Aceasta tulburare poate fi, insa, tratata iar oamenii care se confrunta cu ea pot duce vieti normale.
Oamenii de stiinta analizeaza inca posibilele cauze ale acestei tulburari. Potrivit acestora, exista mai multi factori care actioneaza impreuna pentru a conduce la aparitia afectiunii si pentru a-i creste riscul: diferentele la nivel biologic, neurotransmitatorii, hormonii, mediul inconjurator, genele etc.
Simptomele tulburarii bipolare
Tulburarea bipolara de tip I provoaca dificultati semnificative la locul de munca in ceea ce priveste relatiile sociale si nu numai. Episoadele maniacale pot fi severe si periculoase. Tulburarea bipolara de tip II este caracterizata prin schimbari radicale la nivelul starii de spirit, iritabilitate, iar perioadele de depresie sunt mai lungi. Tulburarea ciclotimica este o forma usoara a tulburarii bipolare. Simptomele exacte variaza de la persoana la persoana, iar pentru multi dintre oameni, depresia poate cauza cam aceleasi simptome.
Faza maniacala si faza depresiva
Semnele si simptomele fazei maniacale pot include: stare de euforie, judecata slaba, discurs rapid, comportament agresiv, agitatie sau iritatie, activitate fizica crescuta, comportament riscant, cheltuieli care nu sunt rationale, cresterea apetitului sexual, scaderea nevoii de somn, utilizarea drogurilor si a alcoolului, absenta de la locul de munca, psihoza, performante slabe la scoala. In ceea ce priveste faza depresiva, printre semnele si simptomele acesteia se numara: tristetea, lipsa de speranta, anxietatea, gandul de suicid, problemele de somn, apetit scazut sau cresterea poftei de mancare, pierderea interesului in ceea ce priveste activitatile care erau considerate a fi placute, iritabilitate, lipsa concentrarii, absenta nemotivata de la locul de munca sau de la scoala.
Alte afectiuni care apar odata cu tulburarea bipolara
Daca suferiti de tulburare bipolara, s-ar putea sa suferiti, de asemenea, si de alte conditii de sanatate, printre care tulburarile de anxietate (stres posttraumatic, fobie sociala), deficit de atentie (ADHD-ul prezinta simptome care se suprapun celor ale tulburarii bipolare), dependenta de anumite substante (multi oameni cu tulburare bipolara au probleme cu abuzul de alcool etc.), probleme de sanatate fizica (boli de inima, probleme ale glandei tiroide etc.).
Tratamentul tulburarii bipolare
Exista mai multe suplimente si medicamente care pot ajuta in tratamentul tulburarii bipolare, printre care litiul, medicamentele anticonvulsive, antipsihoticele, antidepresivele etc. Psihoterapia reprezinta o parte vitala a tratamentului impotriva tulburarii bipolare. Terapia cognitiv-comportamentala, psihoeducatia, terapia de familie, terapia in grup, toate acestea pot fi eficiente in cazul acestei afectiuni. In plus, acizii grasi Omega 3 imbunatatesc functiile creierului si depresia asociata cu tulburarea bipolara, la fel si suplimentele pe baza de magneziu. Nu uitati de acupunctura, yoga sau de masajul terapeutic.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Mayoclinic.org