Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman, având roluri esențiale în reglarea metabolismului și depozitarea anumitor compuși, detoxificarea substanțelor exogene și endogene, precum și în producerea bilei necesare pentru digestia grăsimilor. Cu toate acestea, ficatul este foarte predispus la leziuni cauzate în special de obiceiurile alimentare nesănătoase. Mai mulți factori de mediu, inclusiv macro- și micronutrienții, sunt implicați în apariția acestor leziuni hepatice care pot compromite, în cele din urmă, funcția hepatică. Cele mai periculoase alimente pentru ficat sunt prezentate în continuare, precum și efectul negativ al consumului lor.
Cele mai periculoase alimente pentru ficat
Comportamentele alimentare nesănătoase și consumul anumitor alimente au un impact negativ asupra sănătății și integrității biochimice și structurale a ficatului. Drept urmare, este important să știm care sunt cele mai periculoase alimente pentru ficat, astfel încât să limităm cât mai mult posibil consumul acestora. Bineînțeles, nu este vorba despre a le exclude în totalitate din dietă, ci este vorba despre consumul cu moderație și limitarea aportului lor. Surprinzător sau nu, cele mai periculoase alimente pentru ficat sunt parte integrantă a dietei majorității persoanelor, mai ales în secolul în care trăim, ca urmare a industrializării și disponibilității masive a acestora.
Alcoolul
Deși în sine alcoolul nu este considerat un aliment, trebuie neapărat să-l menționăm în lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat. Consumul excesiv de alcool duce la o gamă deosebit de variată de patologii hepatice, cum ar fi:
- Steatoza hepatică alcoolică („ficatul gras alcoolic”): consumul frecvent și excesiv de alcool duce la supraacumularea de grăsimi în ficat, iar ulterior la inflamație cronică și distrugerea celulelor hepatice. Funcția hepatică se pierde progresiv și, astfel, apar complicații asociate;
- Hepatita alcoolică: reprezintă inflamația ficatului, cauzată de consumul excesiv de alcool;
- Ciroză: reprezintă stadiul avansat al bolii hepatice alcoolice, caracterizată prin cicatrizarea ireversibilă a ficatului. Acest fenomen afectează sever funcția hepatică și, de cele mai multe ori, este fatal.
Drept urmare, alcoolul nu putea lipsi de pe lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat, chiar dacă nu este, în sine, un aliment. Alcoolismul este o problemă de sănătate publică și este necesar a fi trase semnale de alarmă cu privire la acest lucru.
Alimentele procesate
Continuăm lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat cu produsele procesate. În esență, vorbim despre mezeluri de toate felurile, biscuiți, cipsuri, produse de patiserie și foietaj, băuturi carbogazoase și alte produse de acest gen care pot fi găsite în comerț. Acestea sunt considerate a fi printre cele mai periculoase alimente pentru ficat deoarece conțin aditivi, conservanți, însă și cantități mari de zahăr, sare și grăsimi trans. Grăsimile trans sunt susțin starea inflamatorie a organismului și, implicit, pot afecta și funcția hepatică:
- Grăsimile trans: aceste grăsimi rezultă în urma hidrogenării uleiurilor vegetale și, de obicei, se găsesc în produsele de patiserie și cofetărie. Grăsimile trans cresc nivelul „colesterolului rău” (LDL-colesterol) și reduc nivelul „colesterolului bun” (HDL-colesterol). Drept urmare pot fi considerate printre cele mai periculoase alimente pentru ficat, deoarece contribuie la acumularea de grăsimi la nivel hepatic, favorizând apariția steatozei hepatice non-alcoolice („ficat gras non-alcoolic”);
- Zahărul: consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet de tip 2 și apariția așa-zisului fenomen de rezistență la insulină. Aceștia sunt factori de risc pentru a dezvolta, după cum s-a menționat și mai sus, steatoza hepatică non-alcoolică. Drept urmare, produsele care conțin zahăr în exces sunt considerate printre cele mai periculoase alimente pentru ficat.
Mâncărurile prăjite
Alimentele prăjite, în special cele în baie de ulei (cartofii prăjiți sau gogoșile) sunt foarte bogate în grăsimi nesănătoase, trans, precum și foarte calorice. Trebuie menționate pe lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat, deoarece consumul excesiv al acestora duce la acumulare de grăsimi în sânge, ulterior în ficat, precum și la menținerea stărilor inflamatorii. În cazul stărilor inflamatorii cronice, se poate ajunge și la deteriorarea țesutului hepatic.
Alimentele bogate în fructoză
Băuturile răcoritoare sau alte produse îndulcite cu sirop de porumb cu conținut mare de fructoză trebuie menționate pe lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat. Fructoza este un zahăr natural întâlnit în fructe – deși fructele sunt foarte sănătoase, se recomandă un aport zilnic optim și fără excese. În schimb, se recomandă limitarea la minimum a consumului alimentelor și altor siropuri care conțin fructoză în cantități ridicate. Fructoza este metabolizată (aproape) exclusiv la nivel hepatic, iar consumul excesiv poate duce la:
- acumularea de grăsimi la nivel hepatic, favorizând apariția steatozei hepatice;
- rezistență la insulină;
- stres oxidativ: în urma metabolismului fructozei se produce o cantitate relativ mare de așa-zise specii reactive de oxigen, care contribuie la stresul oxidativ și provoacă daune celulare la nivel hepatic.
Așadar, întrucât produsele bogate în fructoză sunt considerate a fi printre cele mai periculoase alimente pentru ficat, se recomandă limitarea consumului lor.
Alimentele cu un conținut ridicat de sare
Din păcate, foarte multe produse sunt bogate sodiu, chiar dacă acestea sunt considerate printre cele mai periculoase alimente pentru ficat. Vorbim despre alimentele procesate, conservate, mai ales cele care au o perioadă de valabilitate foarte mare. Drept urmare, se recomandă verificarea etichetei de fiecare dată înainte de a achiziționa un astfel de produs.
Carnea roșie și produsele din carne procesată
Continuăm lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat cu carnea roșie și, de asemenea, produsele din carne procesată. Consumul excesiv de carne roșie și produse din carne procesată, cum ar fi baconul, cârnații, salamurile, crenvurști, este asociat cu un risc crescut de afecțiuni și patologii hepatice:
- grăsimi saturate: carnea roșie și produsele din carne procesată sunt foarte bogate în grăsimi saturate, nesănătoase, care pot crește nivelul de colesterol și contribuie, astfel, la acumulare excesivă de grăsimi în ficat;
- nitrați și nitriți: de obicei, nitrații și nitriții se folosesc pentru a conserva carnea procesată, motiv pentru care se consideră a fi printre cele mai periculoase alimente pentru ficat, pentru că aceștia pot produce, ulterior, compuși nocivi în organism, contribuind la stresul oxidativ și la apariția bolilor asociate cu acesta;
- de asemenea, carnea procesată conține numeroși aditivi alimentari cu potențial toxic pentru ficat, produsele din carne procesată fiind printre cele mai periculoase alimente pentru ficat.
Dulciurile
De pe lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat nu puteau lipsi dulciurile. Într-adevăr, dulciurile plac oricui, însă acestea trebuie consumate cu moderație și discernământ. Chiar dacă nu toate dulciurile sunt neapărat bogate în zahăr, cele mai periculoase alimente pentru ficat din această categorie sunt: dulciurile din cofetărie, gogoșile, dulciurile cu frișcă. Pe lângă faptul că sunt bogate în zahăr, acestea conțin și grăsimi nesănătoase.
Foto: shutterstok.com