Circulatia periferica este reprezentata de fluxul sangvin prin sistemul vascular periferic, avand rolul de a asigura aportul de oxigen si substante nutritive la nivel celular, si transportul dioxidului de carbon si al diverselor substante excretate de celule. Imbunatatirea acesteia poate preveni o serie de probleme secundare expunerii la diversi factori de risc.
Exista o multitudine de factori care influenteaza negativ fluxul sangvin periferic, si anume, externi (fumatul, regimul de viata nesanatos – dieta dezechilibrata, sedentarismul, alcoolul etc., temperatura aerului) si interni:
- Ateroscleroza (ingustarea lumenului vascular secundar depunerilor de colesterol). Corpul uman trimite macrofage pentru a indeparta colesterolul, dar, uneori, acestea raman blocate in zona afectata. In timp, se constituie o placa alcatuita din colesterol „rau” si macrofage.
- Diferite boli: diabet, hipertensiune, dislipidemii, astm bronsic, insuficienta cardiaca si respiratorie, boli cardiovasculare etc.
- Predispozitia genetica si sarcina.
Circulatia deficitara poate afecta intregul organism
Circulatia sangvina deficitara determina manifestari:
- Neurologice: parestezii, ameteala, pierderi de memorie, cefalee etc.
- Cutanate: modificari de temperatura (senzatie de frig), culoare (paloare, cianoza, eritem), edeme, fisuri cutanate, alopecie, prurit etc.
- Musculare: crampe la nivelul mainilor si picioarelor in timpul miscarii sau in repaus, fatigabilitate.
- Vasculare: varice, ulcere venoase sau arteriale.
- Respiratorii: dispnee.
Cum putem imbunatati circulatia periferica
Pentru a imbunatati circulatia periferica, trebuie luate in calcul urmatoarele masuri:
- Plimbarile zilnice de minimum 30 de minute ajuta la: tonifierea vaselor sangvine, oxigenarea celulara eficienta, cresterea aportului tisular de substante energetice, eliminarea dioxidului de carbon si a produsilor rezultati din metabolismul celular.
- Efectuarea exercitiilor de respiratie.
- Practicarea unui sport – inot, yoga, aikido etc.
- „Dusurile scotiene” – dusuri care alterneaza rapid apa calda cu apa rece, fiind recomandate doar persoanelor care nu au probleme de sanatate. In cazul in care suferiti de o afectiune cronica, este necesar sa cereti sfatul medicului pentru a avea certitudinea ca puteti sau nu sa apelati la acest tip de dusuri.
- Baile calde si masajul membrelor superioare si inferioare, seara, inainte de culcare.
- Folosirea remediilor naturale: usturoi, ardei iute, menta, paducel, piper etc.
- In cazul in care aveti o profesie sedentara, ce presupune munca la birou, este recomandat sa luati pauze de cateva minute in care sa faceti putina miscare.
- Suplimentele alimentare: ginkgo biloba, vitaminele din complexul B, extractul de afine, acizii grasi Omega-3.
- Tratarea afectiunilor care pot influenta negativ circulatia sangelui la nivel periferic: obezitate, diabet, dislipidemii, afectiuni arteriale sau venoase.
- Renuntarea la obiceiurile nesanatoase: fumat, consum excesiv de cafea sau bauturi energizante, regim alimentar dezechilibrat, pozitii incorecte, imbracamintea sau incaltamintea incomoda.
- Purtarea ciorapilor compresivi.
- Hidratarea corespunzatoare (minimum 2 litri de apa pe zi).
- Practicarea unor tehnici de relaxare.
Este indicat sa consumati alimente bogate in vitaminele A, C si E: citrice, papaya, guave, varza de Bruxelles, ardei gras, capsune, pepene rosu, conopida, rosii, cereale, migdale, seminte crude, spanac, alune de padure, avocado, muguri de pin, patrunjel, masline.