Boala Crohn este o afectiune inflamatorie cronica, localizata la nivelul tractului digestiv. Poate afecta orice segment al acestuia, de la esofag pana la anus. Boala Crohn afecteaza digestia.
Insa, aceasta poate duce, de asemenea, la pierderea masei osoase, la afectiuni ale ochilor, dureri de spate, artrita, pietre la vezica biliara, precum si la afectiuni ale pielii sau ficatului.
Iata cum putem preveni aceste complicatii ale bolii Crohn. Asigurati-va ca aveti suficient calciu si vitamina D. Boala Crohn duce la pierderea masei osoase si la osteoporoza (subtierea acestora). Si corticosteroizii folositi in tratamentul din boala Crohn pot duce la pierderea de masa osoasa. Este recomandat sa luati zilnic intre 1.000 si 1.300 mg de calciu si intre 600 si 800 UI (unitati internationale) de vitamina D. Discutati cu medicul pentru a stabili doza recomandata pentru dumneavoastra.
Protejati-va ochii si vederea
Discutati cu medicul daca observati ca aveti probleme cu ochii, precum incetosarea vederii, roseata si uscarea acestora. Boala Crohn poate afecta multe parti ale ochilor, inclusiv corneea, ductele lacrimale si conjunctiva. Atunci cand boala Crohn este tinuta sub control, complicatiile ochilor sunt diminuate.
Ameliorati durerile articulare
Aproximativ una din patru persoane cu boala Crohn au artrita sau alte inflamatii ale articulatiilor. Puteti observa durere la nivelul coatelor, incheieturilor, genunchilor si gleznelor. Acest tip de artrita nu cauzeaza leziuni permanente. De cele mai multe ori, durerea dispare odata cu ameliorarea simptomelor bolii Crohn. Sunt recomandate mai multe medicamente pentru durere prescrise de medic, precum si odihna.
Pietrele de la nivelul vezicii biliare
Atunci cand boala Crohn afecteaza intestinul subtire, se poate ajunge la pietre la nivelul vezicii biliare. Aproximativ o treime dintre persoanele cu boala Crohn poate avea aceasta complicatie. Simptomele includ durere brusca la nivelul abdomenului superior drept si greata, iar tratamentul include medicamente sau interventie chirurgicala.
Afectiuni ale pielii
Obeservati daca apar schimbari la nivelul pielii. Unele persoane cu aceasta afectiune pot observa pete rosii la nivelul gambelor si bratelor, denumite eritem nodos. Putine dintre acestea se cronicizeaza si se transforma in ulcere.
Lezarea ficatului
Discutati cu medicul daca va simtiti anormal de obosit sau daca aveti mancarimi la nivelul pielii, daca observati ingalbenirea acesteia (icter) sau daca aveti o durere in abdomenul superior. Acestea sunt semne care arata ca boala Crohn va afecteaza si ficatul. Pentru investigarea mai amanuntita a acestuia sunt recomandate mai multe teste, precum analize de sange, ecografie abdominala si, eventual, o biopsie.
Durerea de spate
O forma de artrita ce are legatura cu boala Crohn, denumita spondilita, cauzeaza durere si rigiditate la nivelul coloanei vertebrale. Pentru a ameliora simptomele, incercati sa faceti intinderi si sa aplicati creme speciale pentru durere. In cazuri mai rare, vertebrele coloanei se pot uni permanent. Aceasta este denumita spondilita anchilozanta si apare in 3% dintre cazurile de boala Crohn. Tratamentul timpuriu va poate ajuta sa va mentineti flexibilitatea.
Depresia
Precum alte boli cronice grave, boala Crohn poate duce la depresie si anxietate. Aceste probleme mentale pot inrautati simptomele din boala Crohn si pot incetini vindecarea sau ameliorarea. Psihoterapia si antidepresivele pot ajuta la vindecarea depresiei.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie