Revista care te menține sănătos

Prevenție

Trucuri pentru a preveni accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 septembrie 2022
Share
Trucuri pentru a preveni accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic

Accidentul vascular cerebral (AVC) si infarctul miocardic sunt doua complicatii majore ale aterosclerozei (formarea de placi de aterom la nivelul vaselor de sange, ce pot opri fluxul sangvin). Acestea pot duce la aparitia acestor evenimente cardiovasculare grave, ce pot fi fatale, de multe ori. Din fericire, puteti preveni accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic.

Desigur, medicamentele pot fi de folos, insa cea mai buna metoda este prevenirea prin adaptarea stilului de viata cat mai aproape de normal. Iata ce trebuie sa faceti pentru a preveni accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic.

Faceti exercitii fizice in fiecare zi

Sedentarismul nu este sanatos pentru organism, asta o stim cu totii. Ceea ce poate unii nu stiu inca este ca activitatea fizica moderata scade semnificativ riscul de infarct miocardic. Asigurati-va ca faceti cel putin 30 de minute pe zi de miscare, pentru a mentine functia de pompa a inimii, cel putin de cinci ori pe saptamana. Chiar si plimbarile sau inotul pot fi optiuni benefice. Nu este necesar sa adoptati exercitii fizice intense pentru rezultate bune.

Daca nu aveti timp, faceti una-doua plimbari scurte pe zi, de preferat dupa ce mancati.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Incercati sa ajungeti la o greutate normala

Daca aveti o greutate peste normal (supraponderal sau obez), este foarte important sa slabiti, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral si infarct miocardic. Chiar daca slabiti doar cateva kilograme, este de ajuns pentru a scadea nivelul colesterolului, al tensiunii arteriale si al zaharului din sange.

Ateroscleroza sau rigidizarea arterelor: cauze si tratament

Urmati tratamentul medical intocmai

Nu este indicat sa sariti peste unele medicamente pe care le aveti pentru inima. Foarte multe persoane nu urmeaza tratamentul prescris de medic sau nu respecta orele de administrare. Identificati obstacolele pe care le intalniti (efecte adverse, costuri ridicate, faptul ca uitati) si intrebati medicul ce puteti face in aceasta privinta.

Adoptati o dieta echilibrata

Daca mancati sanatos si echilibrat, puteti scadea semnificativ sansele de dezvoltare a bolilor cardiovasculare sau a complicatiilor acestora.

Includeti in meniul zilnic multe fructe, legume, cereale integrale, peste si carne slaba. Evitati pe cat posibil alimentele procesate sau ambalate, ce sunt bogate in sare, zahar, grasimi, conservanti si coloranti.

In plus, evitati consumul de bauturi carbogazoase si pe cele bogate in cofeina.

trucuri pentru a preveni accidentul vascular cerebral si infarctul

Consumati alcool cu moderatie

Alcoolul, in special vinul rosu, este bun pentru sanatate. Insa, consumat cu moderatie, adica un pahar pe zi in cazul femeilor si doua in cazul barbatilor. O cantitate prea mare de alcool creste riscul de hipertensiune arteriala, infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Motive pentru care este bine sa bem vin rosu

Mancati putina ciocolata

Ciocolata poate fi buna pentru inima, insa cea neagra, cu cel putin 75% cacao. Aceasta este bogata in nutrienti si antioxidanti ce mentin sanatatea inimii. Consumati ciocolata in cantitate mica, pentru a evita surplusul de kilograme, obezitatea si, in consecinta, bolile cardiovasculare.

Renuntati la fumat

Fumatul creste semnificativ riscul de accident vascular cerebral si infarct miocardic. Cereti sprijinul familiei si pe al medicului pentru a renunta la acest obicei. Mai mult, evitati fumatul pasiv, la fel de nociv.

Nu ignorati simptomele

Daca aveti unele simptome (senzatia de „lipsa de aer”, durere in piept, oboseala marcata), ce pot indica o boala de inima, nu amanati vizita medicala, mai ales daca se intensifica sau apar frecvent.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.