Ficatul este unul dintre organele vitale ale corpului, fiind implicat in numeroase functii ale acestuia, precum reglarea compozitiei sangelui, eliminarea toxinelor, procesarea nutrientilor,depozitarea vitaminelor, a fierului si a glucozei. In sezonul cald, ficatul devine vulnerabil din cauza caldurii excesive. Dar aplicand cateva trucuri, destul de simple, puteti avea un ficat sanatos.
Din acest motiv, este important sa acordati mai multa atentie dietei si stilului de viata in aceasta perioada. Astfel, este foarte important sa nu consumati alcool in exces, doar cateva pahare pe saptamana. Totodata, este bine sa respectati perioadele de odihna, sa va oferiti momente de relaxare care sa inlature efectele negative ale stresului zilnic asupra organismului si, implicit, asupra ficatului.
Iata cum puteti mentine sanatatea ficatului pe timp de vara:
Gatiti mancaruri usor digerabile!
Evitati prajelile si alimentele coapte, intrucat sunt greu digerabile si incarca ficatul. Atunci cand gatiti la abur, fierbeti sau caliti diverse alimente si asigurati-va ca nu depasiti timpul recomandat. Un timp de gatire mai scurt inseamna o conservare mai puternica a nutrientilor. Prin urmare, o sanatate imbunatatita a ficatului.
Hidratati-va!
Consumul unei cantitati mari de apa este cea mai buna metoda de a contracara efectele caldurii excesive. Previne deshidratarea si mentine lubrifierea ficatului. Ca rezultat, ficatul isi va exercita functiile necesare cu mai multe beneficii. Este recomandat sa consumati doi litri de lichide (apa, ceaiuri, supe) pe zi pentru o hidratare optima.
Limitati consumul alimentelor grele
Alimentele greu digerabile, precum carnea, ouale si cele care contin grasimi, incetinesc digestia. In timpul verii, consumul acestor alimente ingreuneaza functionarea ficatului si, astfel, beneficiile sunt diminuate.
Optati pentru alimente proaspete
Pentru a lupta impotriva caldurii excesive, este necesar sa consumati alimente proaspete, precum salata, fructe (mere, pepene, lamai), castraveti si anumite plante, precum menta si musetelul.
Reduceti consumul de gheata
Sub forma de cuburi in bauturi sau de inghetata, gheata contracta stomacul si afecteaza digestia. Pentru a usura functiile ficatului, este important ca intregul proces de digestie sa fie usurat.
Limitati consumul de sare
Consumul excesiv de sare determina aparitia deshidratarii, proces daunator intregului organism. In timpul verii, deshidratarea este marcata din cauza temperaturii ridicate. Consumul crescut de sare se poate manifesta prin senzatia de umflare, lentoare si oboseala.
Contracarati acumularea toxinelor
Anumite alimente determina acumularea toxinelor in organism, in timp ce altele favorizeaza neutralizarea si eliminarea acestora. In special in timpul verii, toxinele tind sa se acumuleze excesiv. Printre alimentele care le neutralizeaza se numara si tofu, fasolea, soia, ridichile, napii si smochinele. Introduceti in dieta aceste alimente daca vreti sa urmati o cura de detoxifiere a ficatului. Si merele sunt o alegere buna in ceea ce priveste detoxifierea ficatului. Sunt o sursa excelenta de pectine, fibre solubile ce ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul tractului digestiv si la scaderea nivelului de colesterol din sange. Consumate ca atare sau sub forma de suc, merele elimina substantele carcinogene, amoniacul, precum si alte substante daunatoare organismului.
Faceti exercitii in mod regulat
Kilogramele in plus pot duce la acumularea de grasime la nivelul celulelor hepatice, fapt ce favorizeaza aparitia bolii hepatice non-alcoolice. In timp, tesutul cicatricial il poate inlocui pe cel sanatos (afectiune denumita ciroza). Persoanele supraponderale sau obeze, cele aflate la varsta a doua sau care au diabet prezinta un risc mare de dezvoltare a acestei boli. Stilul de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si exercitii fizice, poate ameliora aceasta afectiune. Exercitiile fizice mentin starea generala de sanatate si va scapa de kilogramele in plus si de toxine. Este recomandat sa faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice de tip cardio, timp de cinci zile pe saptamana.