Copiii sunt expusi constant la bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti, insa acest lucru nu inseamna ca ei trebuie neaparat sa se imbolnaveasca, deoarece un sistem imunitar puternic ii poate ajuta sa lupte impotriva bolilor. Insa atunci cand imunitatea este slabita, copilul va fi mult mai sensibil la raceli, gripe, alergii. Dar cei mici nu trebuie tinuti intr-un glob de sticla, tocmai pentru ca aceasta expunere poate intari sistemul imunitar.
Pediatrii sustin ca este normal ca un copil sa se imbolnaveasca de 6-8 ori pe an, sa raceasca, sa se confrunte cu o infectie a urechii etc. Exista si cateva obiceiuri sanatoase care pot intari sistemul imunitar al micutilor.
Alaptatul
Copiii hraniti la sanul mamei se vor confrunta cu un numar mai mic de infectii spre deosebire de bebelusii hraniti artificial. Laptele matern este esential in construirea imunitatii copiilor, avand rol de protectie impotriva bolilor. Copiii vor fi mai feriti de infectii, diaree, alergii, pneumonie, meningita, infectii ale tractului urinar.De asemenea, laptele matern ofera un echilibru nutritional complex si contine inclusiv acizi grasi esentiali. Colostrul, in special, este bogat in anticorpi ce ajuta la combaterea bolilor. Este foarte important sa incercati sa alaptati copiii, chiar daca o faceti doar pentru cateva luni.
Consumul de fructe si legume
Morcovii, fasolea verde, portocalele – toate contin fitonutrienti, cum ar fi vitamina C, care contribuie la intarirea sistemului imunitar. Fitonutrientii contribuie la producerea de globule albe ce lupta impotriva infectiilor, dar si la producerea de interferon, o proteina care tapeteaza suprafata celulelor, blocand virusurile. Studiile indica faptul ca o dieta bogata in fitonutrienti protejeaza impotriva bolilor cronice si a celor de inima, ce pot aparea la varsta adulta. Copiii trebuie sa consume in fiecare zi fructe si legume.
Odihna suficienta
Studiile arata ca privarea de somn in cazul adultilor duce la aparitia bolilor, prin reducerea numarului de celule care ataca microbii si nu numai. Cam acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor. Cei care merg la crese sau gradinite sunt mai expusi riscului de a nu dormi la pranz, ca urmare a activitatilor pe care trebuie sa le indeplineasca. Cam cate ore ar trebui sa doarma un copil? Un nou-nascut are nevoie de pana la 18 ore de somn, copiii mici, intre 12 si 13 ore, iar prescolarii trebuie sa doarma cam 10 ore. Daca in timpul zilei copilul nu vrea sau nu poate sa doarma, atunci el trebuie sa mearga la culcare mai devreme.
Atentie la raspandirea germenilor!
Combaterea germenilor reprezinta o modalitate de a reduce stresul care se creeaza asupra sistemului imunitar al copilului. Asigurati-va ca cei mici se spala pe maini de fiecare data cand vin de afara si inainte de fiecare masa. Trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand se sterg la nas, gura, ochi sau cand se joaca cu animalele. O alta strategie care ii va ajuta sa se obisnuiasca este sa folositi mereu prosoape viu colorate, sapunuri cu diferite forme etc. Daca cel mic se imbolnaveste, aruncati periuta de dinti. Un copil nu poate contracta acelasi virus de doua ori, insa virusul poate migra de la periuta la periuta, imbolnavindu-i si pe ceilalti membri ai familiei.
Copiii si fumatul pasiv
Fumul de tigara contine mai mult de 4.000 de toxine care pot irita sau distruge celulele din organism. Copiii sunt mai sensibili la efectele nocive ale fumatului pasiv spre deosebire de adulti, pentru ca respira intr-un ritm mai rapid si sistemul de detoxifiere al organismului copiilor este mai putin dezvoltat. Fumatul pasiv creste riscul de bronsita, infectii ale urechii si astm si poate afecta, de asemenea, si dezvoltarea neurologica.
Atunci cand copilul are gripa sau dureri in gat,trebuie sa aveti grija la prescriptia de antibiotice. Antibioticele trateaza doar bolile cauzate de bacterii, in timp ce majoritatea bolilor copilariei sunt cauzate de virusuri. Tulpinile de bacterii rezistente la antibiotice sunt din ce in ce mai des intalnite, iar o simpla infectie a urechii va fi mult mai greu de tratat daca este cauzata de o bacterie ce nu raspunde la tratament.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Parents.com; Macrobiotics.co.uk