Persoanele care vorbesc despre tromboza venoasa profunda se gandesc, in principal, ca aceasta boala afecteaza picioarele. Insa poate aparea si in partea superioara a corpului, mai ales ca tot mai multi oameni au tot felul de dispozitive medicale implantate sub piele. Tromboza venoasa profunda se caracterizeaza prin formarea unui cheag de sange in venele profunde ale membrelor inferioare, dar poate aparea si la nivelul celor superioare, chiar daca exista o posibilitate mult mai mica. Desi uneori nu realizam, ne folosim mainile mai tot timpul, dar odata cu inaintarea in varsta lucrurile pot lua o alta intorsatura.
In momentul in care o persoana incepe sa imbatraneasca, poate dezvolta conditii care necesita implantarea unor device-uri medicale, cum ar fi stimulatoarele cardiace, ce pot predispune la formarea cheagurilor de sange. Cand un astfel de cheag se sparge si ajunge la plamani, poate pune viata in pericol.
Factori de risc
Tromboza venoasa profunda care apare atat la nivelul picioarelor, cat si al mainilor presupune cativa factori de risc, printre care: varsta inaintata, antecedentele de insuficienta cardiaca sau cancer, interventii chirurgicale recente etc. O modalitate de a reduce riscul trombozei venoase in ceea ce priveste mainile ar fi selectia riguroasa a persoanelor carora li se vor implanta anumite dispozitive.
Aceste dispozitive cresc riscul de formare a cheagurilor de sange, pentru ca pot deteriora captuseala interioara a venelor si pot afecta fluxul sangvin. Se estimeaza ca intre 10 si 25% dintre persoanele carora li se implanteaza un cateter pot dezvolta tromboza venoasa profunda. Cu cat este mai mare cateterul, cu atat creste si riscul. Stimulatoarele cardiace permanente cresc si ele riscul de tromboza venoasa profunda. Reduceti acest risc cu ajutorul medicamentelor prescrise si ramaneti activi in urma interventiilor chirurgicale.
Simptomele trombozei venoase profunde in cazul mainilor
Simptomele in cazul membrelor superioare si inferioare pot fi similare. In ambele cazuri pot aparea dureri si umflaturi in zonele afectate. Persoanele cu un cheag de sange in zona membrelor superioare ar putea dezvolta edem, chiar umflaturi la nivelul fetei. Umflaturile in zona capului, gatului ar putea reprezenta un avertisment ca vena cava superioara este afectata. Aceasta este vena care dreneaza sangele din jumatatea superioara a corpului, si anume cap, gat, membre superioare si torace.
Complicatii care pot aparea
Sindromul de vena cava superioara apare in momentul in care vena este comprimata sau obstructionata. Conditia poate fi cauzata de cancer, dar se poate dezvolta, de asemenea, si in urma formarii unui cheag de sange. Umflarea brusca a fetei este una din complicatii, ce poate duce la dificultati de respiratie. Uneori, tumorile din zona pieptului se pot dezvolta in jurul venei cave superioare si o pot comprima. Cazurile de sindrom de vena cava superioara, ce rezulta din formarea cheagurilor de sange se dezvolta subit fata de cele asociate cu cancerul si necesita tratament imediat cu medicamente care subtiaza sangele.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Everydayheath.com