Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tromboliza

22 martie 2023
Share

Tromboliza este o metoda terapeutica ce consta in injectarea unei substante trombolitice (denumita si fibrinolitica), adica o substanta capabila sa dizolve un cheag sangvin.

Tromboliza, desfasurare

Bolnavul este spitalizat de urgenta. Dupa un examen al sangelui (grupurile sangvine AB0 si Rhesus, numararea formulei sangvine si examene specifice dupa caz), substanta distructiva a cheagului (rt-PA proteina obtinuta prin inginerie genetica, streptokinaza proteina de origine bacteriana sau urokinaza enzima izolata plecand de la urina umana) este injectata pe cale intravenoasa in brat. Durata trombolizei variaza in functie de indicatie. In cursul unui infarct, de exemplu, perfuzia dureaza aproximativ o ora. Pentru o embolie pulmonara, ea poate dura intre 24 si 48 ore.

Tromboliza, efecte secundare

Alergii la tromboliticele utilizate, un colaps (stare de soc), complicatii hemoragice, tulburari ale ritmului legate de dezobstructia vasului vatamat sunt efecte care pot aparea.

Tromboliza, contraindicatii

Aceasta metoda este contraindicata in caz de operatie chirurgicala datand mai putin de 7 zile, de accident vascular cerebral recent, de leziune susceptibila sa sangereze (ca un ulcer digestiv), de punctie arteriala recenta sau de pacient prea in varsta.

Tromboliza, rezultate

Acestea sunt cu atat mai bune cu cat tromboliza va putea fi intreprinsa mai devreme, in primele ore care urmeaza constituirii cheagului. Global, tromboliza a micsorat mortalitatea prin infarct miocardic cu mai mult de 25%.

#tags   \