Sarbatorile de iarna au reprezentat intotdeauna o oportunitate fericita de a petrece timp alaturi de cei dragi si un prilej de reconectare cu noi insine. De ce aceasta perioada din an provoaca depresie unora dintre noi? Psihologii sunt de parere ca nu sarbatorile „ne baga” in depresie.
Ea exista deja in noi sub forma unei tristeti, neimpliniri, nemultumiri. Intoarcerea catre noi insine acutizeaza emotiile negative mascate de indeplinirea indatoririlor zilnice, dand nastere unor intrebari existentiale de genul „Ce fac cu viata mea?”. Fie ca suntem singuri, fie inconjurati de oameni dragi, va iesi la iveala acea stare de neimplinire care creste gradul de anxietate si poate cauza depresia. Dintr-o perspectiva medicala, starea de depresie, asociata cu sarbatorile, poarta denumirea de tulburare afectiva sezoniera.
Cum puteti diminua tristetea din perioada sarbatorilor
Setati-va asteptari realiste!
Imaginea idilica a Craciunului magic cu toata familia reunita in jurul bradului s-ar putea sa nu corespunda realitatii. Daca in aceasta perioada v-ati despartit de iubit sau ati fost concediat, dezamagirea va fi dublata de o stare neplacuta de anxietate. Bucurati-va din plin de ceea ce aveti, gasiti multumire in lucrurile simple, de exemplu, mirosul cozonacului facut de bunica. Savurati saptamana de libertate in care nu mergeti la serviciu si incarcati-va cu energie pozitiva.
Fiti recunoscatori!
Studiile dezvaluie ca manifestarea recunostintei este cel mai bun antidot impotriva depresiei. Sarbatorile de iarna reprezinta chiar un moment prielnic pentru a multumi persoanelor dragi din viata noastra si a le spune cat suntem de recunoscatori pentru tot ce au facut pentru noi. Notati intr-un carnetel momentele pozitive care va creeaza o stare de bine.
Intocmiti o lista cu prioritati!
Presiunea de a planifica vacanta perfecta, de a onora toate vizitele la rude si prieteni va poate epuiza fizic, psihic si financiar, inducand o profunda stare de nemultumire. Asadar, selectati, incercati sa dati curs doar „indatoririlor” placute, care va umplu sufletul de bucurie. Renuntati la gesturile facute din obligatie, la banii cheltuiti pe nimicuri si consolati-va cu gandul ca nu trebuie sa fie totul perfect in viata, ca in filme.
Tulburarea afectiva sezoniera este o tulburare de dispozitie provocata de faptul ca zilele sunt scurte si noptile mai lungi, iar din cauza lipsei de lumina, organismul secreta mai putina serotonina, hormonul starii de bine. Frigul reprezinta si el un factor care genereaza stari psihice negative.