Boala parazitara provocata de un protozoar (microorganism unicelular), flagelat, tripanosomul. Tripanosomiaza africana este endemica in Africa intertropicala.
Contaminare – Tripanosomiaza africana este transmisa omului prin intepatura unei muste, glosina, mai cunoscuta sub numele de musca tze-tze (te-te). Tripanosomii, cu ajutorul flagelului care ii caracterizeaza, se deplaseaza in sange, in ganglioni si in sistemul nervos cerebrospinal.
Simptome si evolutie – Des timpul de incubare a bolii este, in general, de 8 pana la 20 zile, se intampla ca aceasta sa nu se declare decat peste cativa ani. Boala se traduce printr-o febra, mancarimi, aparitia de ganglioni pe gat. Splina si ficatul cresc in volum. Bolnavul devine iritabil sau trist, se agita, vorbeste mult sau se cufunda intr-un fel de imbufnare. Uneori el este victima unor importante tulburari de comportament care pot merge pana la agresivitate, necesitand o internare psihiatrica. Din ce in ce mai apatic, bolnavul adoarme in timpul zilei, mananca din ce in ce mai putin si isi petrece noptile in agitatie. Netratata, boala, intr-un interval de timp variabil de la caz la caz, duce la coma si apoi la moarte.
Tratament si prevenire – Unele medicamente antiparazitare sunt eficace insa periculoase, deoarece toxicitatea lor este importanta. Turisii si orasenii intampina putine riscuri de a fi atinsi de tripanosomiaza, care nu este o boala urbana si care nu se dezvolta decat dupa numeroase intepaturi ale mustei. Serviciile de sanatate africane lupta activ impotriva bolii somnului prin procedee de depistare si prin distrugerea glosinelor.
Sinonim: boala a somnului.