Consumul regulat al unei cantitati moderate de cafea ar reduce riscul de infundare a arterelor si de a dezvolta un atac de cord mai tarziu, potrivit unui studiu realizat in Coreea de Sud si dat recent publicitatii. Bautorii moderati de cafea au cele mai mici sanse de a acumula calciu in artere, ce duce la rigidizarea acestora, la formarea cheagurilor si, apoi, la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Depozitele de calciu pe peretii arterelor reprezinta un indicator timpuriu al bolilor cardiovasculare (BCV), iar consumul moderat la care se refera studiul este considerat cel cuprins intre 3 si 5 cesti de cafea pe zi.
Astfel, studiul a descoperit ca persoanele care beau o cantitate moderata in fiecare zi sunt cel mai putin susceptibile de depuneri de calciu in arterele lor. Oamenii de stiinta care au realizat studiul au analizat un grup de peste 25.000 de barbati si femei coreene cu o varsta medie de 41 de ani, care n-au avut niciun semn al vreunei boli de inima.
Consumul lor de cafea a fost clasificat astfel: zero, mai putin de o ceasca pe zi, intre una si trei cesti pe zi, intre trei si cinci cesti pe zi si de la cinci cesti in sus pe zi.
Cercetatorii au descoperit ca prevalenta depunerilor detectabile de calciu a fost de 13,4% in randul intregului grup, in timp ce valoarea medie de cafea bauta a fost de 1,8 cani pe zi.
Entuziasm moderat
Descoperirile lor au aratat ca raporturile de calciu au fost de 0,77 pentru persoanele care au baut mai putin de o ceasca pe zi, 0,66 pentru cei care au consumat una pana la trei cesti pe zi, 0,59 pentru cei care au baut intre trei si cinci cesti pe zi, si 0.81 pentru persoanele care au baut cel putin cinci cesti in fiecare zi, comparativ cu neconsumatorii de cafea. Astfel, s-a constatat ca persoanele care au baut trei-cinci cesti de cafea pe zi au avut a doua cea mai mica prevalenta de ingrosare a arterelor.
Totusi, Victoria Taylor, dietetician senior la British Heart Foundation, considera ca „trebuie avut grija atunci cand generalizam astfel de rezultate, deoarece studiul se bazeaza pe populatia din Coreea de Sud, care are un regim alimentar si un stil de viata diferite”.