Revista care te menține sănătos

Wellness club

Trei boli pe care le puteti lua din calatorii

21 mai 2024
Share

Concediile de peste an, chiar si sfarsiturile de saptamana se traduc adesea prin calatorii pe distante mai mici sau mai mari, in destinatii neaose, europene sau exotice. Oricare ar fi destinatia preferata, deplasarea presupune alegerea unui mijloc de transport, de la masina personala la tren, autocar si avion. Odata cu ea, si expunerea la diversi agenti patogeni care va pot pune in pericol reusita vacantei.

De parca nu era suficient, pericolul contractarii unei boli se mentine si odata ajunsi la destinatie! Iata, deci, trei boli pe care le puteti lua din calatorii si ce puteti face pentru a va feri de ele!

1.      Gripa

Gripa este una dintre cele mai comune boli pe care le puteti lua din calatorii, si asta fiindca virusul care o cauzeaza se transmite cu multa usurinta. Fie ca optati pentru o scurta deplasare in afara orasului, fie ca preferati o vacanta exotica pe o insula tropicala, sunteti expusi riscului de a va contamina cu una dintre numeroasele tulpini ale virusului gripal. Acesta se transmite prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane contaminate – prin stranut, tuse, atingerea unor obiecte contaminate recent etc. – si adesea imbolnavirea este greu de evitat, sistemul imunitar fiind cel care preia responsabilitatea eliminarii pericolului din clipa in care virusul patrunde in organism.

Intrucat gripa vine la pachet cu simptome precum febra, dureri de cap, frisoane, dureri musculare si oboseala accentuata, este lesne de inteles ca va poate da concediul peste cap sau crea neplaceri odata ajunsi acasa. Pentru a reduce riscul contaminarii, igiena mainilor este esentiala – spalati-va pe maini ori de cate ori aveti ocazia – la fel si evitarea atingerii fetei, nasului, ochilor cu mainile murdare. Totodata, in masura in care este posibil, evitati spatiile aglomerate, inclusiv mijloacele de transport in comun, tineti la indemana un flacon de gel dezinfectant pentru maini sau servetele umede dezinfectante si nu atingeti obiectele care ar putea fi contaminate cu agenti patogeni – cum este cazul revistelor din avion, spre exemplu.

2.      Diareea calatorului

Printre bolile pe care le puteti lua din calatorii, se numara si diareea calatorului, o problema pe cat de necomplicata, pe atat de suparatoare si, mai ales, de frecventa. Aceasta tulburare, cauzata de bacteria Escherichia coli (E. coli), se instaleaza in urma consumului de apa si/sau alimente contaminate, crude sau insuficient procesate termic si atrage dupa sine simptome precum scaune moi si crampe abdominale de intensitate variabila. Din fericire, dupa doar 1-2 zile, diareea calatorului trece de la sine, bineinteles in contextul unei ingrijiri corespunzatoare, care presupune hidratarea intensa (pentru a contracara efectul scaunelor diareice) si consumul unor alimente ca orezul fiert, painea prajita si bananele. Tineti-va la distanta de lactate, dar si de produsele locale potential periculoase – intre altele, consumati doar apa imbuteliata!

Desi puteti capata diareea calatorului in orice vacanta, in special daca aveti o sensibilitate la diferite produse alimentare, cel mai precaut ar trebui sa fiti atunci cand va petreceti concediul in tari din Africa, America Latina, Asia si Orientul Mijlociu.

3.      Hepatita

boli-in-calatorii-2Apa si alimentele contaminate pot transmite, din pacate, si afectiuni mult mai periculoase decat diareea calatorului. Hepatitele A si B sunt doar doua dintre aceste boli cu care, ulterior, va veti vedea nevoit sa traiti toata viata. Hepatita A, o infectie severa a ficatului, poate fi contractata din anumite regiuni ale Africii si Americii Latine, dar si din India, si se manifesta prin aparitia febrei, starii de greata si a icterului, simptome care pot persista chiar si luni de zile. Din fericire, rareori este o boala fatala si poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicatiei.

Hepatita B este insa mult mai periculoasa decat hepatita A. Poate fi contractata din regiunile mentionate anterior, dar si din Orientul Mijlociu ori din insulele din Oceanul Pacific. Boala cauzeaza leziuni hepatice severe ce pot progresa pana la ciroza si cancer hepatic. Partea buna este ca, spre deosebire de hepatita A, nu se transmite cu la fel de multa usurinta, cele mai comune cai fiind sangele si fluidele corporale.

Alte boli pe care le puteti lua din calatorii, in functie de destinatia aleasa, includ meningita, bolile cu transmitere sexuala, febra galbena, holera, malaria, febra Dengue, febra tifoida, tetanosul si infectia cu MRSA (Staphylococ aureus meticilino-rezistent).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.