Revista care te menține sănătos

ORL

Traumatismele acustice: metode de ameliorare a simptomelor

7 martie 2016
Share

Traumatismele acustice reprezinta lezari ale urechii interne, cauzate, de cele mai multe ori, la expunerea la un zgomot intens. Acestea pot fi cauzate atat de expunerea la un zgomot intens pentru o perioada scurta de timp, cat si de expunerea la unul mai putin intens, dar pe o perioada mai lunga. Unele traumatisme la nivelul capului pot cauza, de asemenea, traumatisme acustice, in special daca sunt afectate timpanul sau urechea interna.

Timpanul protejeaza urechea medie si interna si transmite semnale catre creier pe baza unor vibratii mici. In cazul prezentei unui traumatism acustic, modul in care aceste semnale sunt transmise este influentat, ceea ce duce la pierderea auzului.

Vizita la medic va poate ajuta sa diferentiati tipul de traumatism acustic (dupa expunerea la zgomote puternice sau dupa un traumatism cranian). Traumatismul acustic este tratat in functie de cauza aparitiei acestuia.

Care sunt factorii de risc pentru traumatismele acustice?

Persoanele cu risc crescut sunt cele care:

  • Lucreaza intr-un mediu cu echipamente industriale zgomotoase;
  • Locuiesc sau lucreaza intr-un mediu in care exista anumite zgomote puternice;
  • Frecventeaza concerte sau alte evenimente in care muzica este data la un volum mare;
  • Manipuleaza arme.

Persoanele expuse la mai mult de 85 de decibeli continuu sunt supuse unui risc crescut de traumatism acustic si de pierdere a auzului. Daca sunteti nevoit, totusi, sa fiti in locurile in care exista zgomote intense, este recomandat sa va protejati urechile cu ajutorul castilor. traumatisme acustice1

Care sunt simptomele traumatismelor acustice?

Cel mai frecvent intalnit simptom al unui traumatism acustic este reprezentat de pierderea auzului. La inceput, pierderea auzului este treptata, dupa care se manifesta atat la frecvente inalte, cat si la frecvente joase. Un test de auz efectuat de medic (audiograma) este necesar pentru a evalua raspunsul la diferite frecvente ale sunetelor, pentru a evidentia severitatea traumatismului acustic.

Alt simptom al traumatismului acustic este reprezentat tinitus. Acesta se manifesta prin anumite zgomote in urechi, precum pacanituri sau tiuituri. Persoanele cu tinitus usor si moderat vor simti aceste zgmote intr-un mediu silentios. Tinitusul poate aparea din cauza unor medicamente, schimbari la nivelul vaselor de sange sau de alti factori. Insa, cel mai des, acesta este cauzat de expunerea la zgomote intense. Tinitusul poate fi cronic (tine o perioada mai lunga de timp) si, in acest caz, cel mai probabil este vorba despre un traumatism acustic.

Cum se trateaza traumatismele acustice?

Pierderea auzului nu poate fi vindecata, insa poate fi tratata. Metodele prin care se poate realiza acest lucru sunt reprezentate de:

  • Aparatele auditive. Medicul va poate recomanda un ajutor tehnologic pentru imbunatatirea auzului. In plus, noile tipuri de dispozitive (implanturile cohleare) va pot ajuta sa ameliorati deficitul de auz.
  • Protectiile pentru urechi. Medicul va poate indica si purtarea castilor, precum si a altor tipuri de dispozitive pentru a va proteja urechile, in special daca lucrati intr-un mediu zgomotos.
  • Medicamentele. Pe baza prescriptiei medicale, se pot administra medicamente steroide pe cale orala, recomandate in unele cazuri de traumatisme acustice.

Pierderea auzului cauzata de traumatismele acustice nu poate fi vindecata, insa, este important sa va protejati urechile de zgomotele intense atat la locul de munca, cat si in spatiile destinate concertelor sau altor evenimente.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.