Raceala comuna este viroza de cai superioare respiratorii, cauzata de rinovirusuri sau alte virusuri, ceea ce permite repetarea ei de mai multe ori pe parcursul aceluiasi an la aceeasi persoana. Daca nu este tratata corect sau complet, raceala poate avea complicatii.
Transmiterea se face prin picaturile Pflüge (picaturi eliminate in timpul stranutului etc.) si este crescuta in cadrul colectivitatilor, aglomeratiilor. Prezinta caracter sezonier, cu episoade mai frecvente in anotimpurile reci.
In mod normal, raceala se vindeca in 4-7 zile
Simptomele racelii sunt fenomene generale, precum modificarea starii generale, febra, astenie, adinamie (scaderea fortei musculare), inapetenta, insotite de afectare locala reprezentata de rinoree, nas infundat, durere la inghitire, stranut repetat, hiperlacrimatie, raguseala, tuse iritativa seaca. Durata racelii comune este in jur de 4-7 zile, fiind variabila in functie de imunitatea individuala, precocitatea tratamentului, agresivitatea agentului patogen.
Cum tratam corect raceala?
Tratamentul este simptomatic si consta in eliberarea cailor nazale prin aspirarea secretiilor, folosirea de spray sau picaturi cu substante antiinflamatoare si antiedematoase local, dezinfectante orofaringiene, antitusive de tip inhibitor al centrului tusei pentru tusea uscata sau mucolitice in caz de tuse productiva, antitermice daca este prezenta febra, aerosoli cu fluidificante de secretii si/sau antiinflamator steroidian, combinate cu ser fiziologic sau ser efedrinat.
Otita si sinuzita, printre complicatiile racelii
Tratata necorespunzator, raceala poate duce la complicatii, cele mai comune fiind:
- Otita acuta, seroasa sau medie, apare din cauza scaderii permeabilitatii trompelor lui Eustachio care fac legatura urechii cu nazofaringele si poate fi unilaterala sau bilaterala. Daca exista vegetatii adenoide importante (polipi nazali), este favorizata aparitia otitei. Cand se suspecteaza otita, este necesar consultul ORL pentru diagnosticarea tipului de otita. Este posibil sa fie doar afectare virala;
- Rinoadenoidita acuta, carese manifesta ca si otita, consecutiv racelii la pacientii, in special copiii, care prezinta polipi nazali, se poate vindeca insuficient. Polipii inflamati duc la modificari cronice. De aceea, medicul specialist trebuie sa aprecieze oportunitatea adenoidectomiei (scoaterea polipilor) dupa remiterea episodului acut de inflamatie a polipilor;
- Sinuzita acuta se produce prin diminuarea cailor de drenaj ale sinusurilor, inflamarea mucoasei ce captuseste sinusurile, cu favorizarea inmultirii germenilor local. Apare la persoane predispuse, se poate croniciza, cu reacutizare la alte episoase de infectii acute de cai respiratorii. Este importanta suflarea corecta a nasului, cate o nara succesiv, pentru a impiedica diseminarea spre faringele posterior a secretiilor;
- Suprainfectia bacteriana, care se poate asocia otitei sau sinuzitei, poate duce si la alte complicatii: otomastoidita, laringita, bronsita, pneumonie, bronhopneumonie, pleurezie. Germenii cei mai frecvent implicati sunt pneumococul, meningococul, streptococul, haemophilus influenzae. Suprainfectia bacteriana este favorizata de expunerea la poluare, fum de tigara, alergii, deficite vitaminice;
- Contactarea altor viroze este posibila pe fondul de imunodepresie care persista in jur de o luna dupa raceala, pot fi implicate virusurile gripale sau paragripale, virusul sincitial respirator, adenovirusurile etc. La randul lor, acestea pot avea drept complicatii miocardita, encefalita, cronicizarea rinoadenoiditei, reactivari ale unor procese inflamatorii bacteriene.
Ce ne recomanda specialistul?
Tratarea corecta a racelii de la primele simptome, sub supravegherea medicului de familie si respectarea unor masuri minime de izolare, profilaxia prin evitarea contactului cu persoanele bolnave sau a aglomeratiilor, a expunerii la frig fara echipament corespunzator, intarirea imunitatii prin masuri nespecifice (vitaminizare, metode homeopate) sau specifice (vaccinare antigripala) sunt metode de minimalizare a efectelor racelii si a aparitiei complicatiilor acesteia.