Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Tratati corect diabetul, preveniti complicatiile: retinopatia diabetica

20 mai 2013
Share

Retinopatia diabetica (RD) este cea mai frecventa boala vasculara a retinei. Apare la persoanele diabetice cu varsta curprinsa intre 20 si 65 de ani, fiind cea mai importanta cauza a pierderii vederii la populatia activa din tarile dezvoltate. Dupa 20 de ani de boala diabetica, 90% dintre pacientii insulinodependenti si 60% dintre cei non-insulinodependenti pot prezenta RD.

 

Cauza exacta a leziunilor specifice retinopatiei diabetice nu este pe deplin cunoscuta. Ce este insa clar este faptul ca hiperglicemia indelungata duce la modificari ale proteinelor tisulare, avand consecinte la nivelul microcirculatiei retiniene. De obicei, ambii ochi sunt afectati. Toate persoanele cu diabet zaharat tip I sau tip II sunt expuse riscului de a dezvolta RD. De aceea, toti pacientii cu diabet trebuie sa beneficieze de un examen oftalmologic complet (cu pupila dilatata) cel putin o data pe an. Cu cat boala diabetica este mai veche, cu atat riscul este mai mare.

Studiile clinice internationale au aratat ca pacientii care au un control intensiv al glicemiei prezinta risc mai mic de aparitie si o progresie scazuta a RD, indiferent de tipul diabetului. Valorile mari ale glicemiei pe o perioada indelungata, precum si variatiile acestora, sunt factori declansatori si agravanti ai RD.

 

Tipuri de retinopatie diabetica

Retinopatia diabetica poate fi:

  • Neproliferativa usoara: cand apar microanevrisme (mici dilatari ale capilarelor);
  • Neproliferativa moderata: cand unele capilare care hranesc retina se obstrueaza;
  • Neproliferativa severa: cand apar zone de ischemie retiniana care duc la aparitia de noi vase de sange cu o structura anormala a peretilor, fiind extrem de fragile. Se pot rupe, ducand la hemoragii retiniene;
  • Proliferativa: presupune extinderea vaselor de neoformatie si aparitia de reactie fibroasa la nivelul retinei, ce pot duce la complicatii de tipul hemoragiei vitreene si a dezlipirii de retina. Acuitatea vizuala este mult scazuta prin edem retinian, hemoragie vitreana sau dezlipire de retina.

RD neproliferativa poate fi asimptomatica sau asociata cu deformarea imaginii ori scaderea, mai mult sau mai putin, a vederii. Deseori, nu exista simptome in stadiile precoce ale bolii diabetice. Nu trebuie insa asteptata aparitia acestora. Orice pacient trebuie supus unei consultatii oftalmologice complete imediat ce a fost diagnosticat cu diabet.

 

Ce presupune consultatia oftalmologica?

Consultatia completa include:

  • Testarea acuitatii vizuale;
  • Masurarea tensiunii intraoculare;
  • Examinarea fundului de ochi (cu pupila dilatata).

In cazul in care oftalmologul constata modificari la nivelul retinei, investigatiile se pot completa cu ecografie, tomografie in coerenta optica la nivelul retinei si, eventual, angiofluorografie retiniana.

 

Care este tratamentul retinopatiei diabetice?

Tratamentul retinopatiei este individualizat in functie de stadiul si de particularitatile pacientului (factori de risc si boli cronice asociate). Acesta presupune consult periodic in functie de gravitatea bolii (saptamanal, lunar, la 3 luni, 6 luni, anual) si tratament medicamentos, fotocoagulare laser sau, in ultima instanta, tratament chirurgical.

Tratamentul medicamentos al retinopatiei diabetice consta in:

  • regim igieno-dietetic,
  • antidiabetice orale/insulina,
  • tratamentul obezitatii,
  • al hipercolesterolemiei si hipertensiunii arteriale.

Fotocoagularea laser poate fi localizata sau generalizata pe toata suprafata retinei – panfotocoagulare. Laserul actioneaza prin efect termic la nivelul retinei, inhiband astfel procesul de aparitie a neovascularizatiei.

 

Dr. Speranta Schmitzer

Medic primar oftalmologie

Clinica OFTALMESTET

[email protected]

Tel.: 021/322 82 45

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.