Revista care te menține sănătos

ORL

Tratamentul rinitei alergice

25 februarie 2015
Share

Tratamentul pentru rinita alergica depinde in mare masura de cat de grave sunt simptomele si cat de mult va afecteaza acestea in activitatile de zi cu zi. In cele mai multe cazuri, tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor, cum ar fi stranutul ori nasul infundat sau care curge.

Daca rinita este usoara, o puteti trata in general acasa, prin metode simple ori cu medicamente usoare, cum ar fi antihistaminicele non-sedative si decongestionante. Daca este posibil, ar trebui sa incercati sa luati masuri in sensul de a reduce expunerea la alergenul care declanseaza starea.

 

 

Curatarea cailor nazale

Curatarea regulata a cailor nazale (prin dusuri nazale sau irigare) cu o solutie de apa sarata poate fi de un real ajutor. Aceasta se poate face folosind fie o solutie preparata acasa, fie o solutie la pliculete, ce pot fi cumparate de la farmacie. Seringi mici speciale sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta la spalarea interiorului nasului.

Pentru a prepara solutia la domiciliu, se amesteca o lingurita de sare si o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o jumatate de litru de apa fiarta, care a fost lasat sa se raceasca pana la temperatura corpului (nu incercati sa clatiti nasul in timp ce apa este inca fierbinte).

Turnati apa in palma stransa si turnati o cantitate mica de solutie in ea, pe care o trageti printr-o singura nara, astupand-o cu degetul pe cealalta. Repetati operatiunea pana cand nasul se va simti confortabil. In timpul operatiunii, este posibil ca o parte din solutie sa ajunga in gat. Desi solutia este inofensiva in caz ca o inghititi, incercati sa scuipati cat mai mult din ea. Irigarea nazala poate fi efectuata de cate ori este necesar, dar, de fiecare data, folositi solutie proaspat preparata.

 

Medicatia

Medicatia nu vindeca alergia, dar poate fi utilizata pentru a trata simptomele comune. Daca simptomele sunt cauzate de alergeni sezonieri, cum ar fi polenul, ar trebui sa incetati sa luati medicatia, dupa ce riscul de expunere a trecut. Vizitati medicul daca simptomele nu trec dupa doua saptamani de tratament.

Antihistaminicele – acestea amelioreaza simptomele rinitei alergice, blocand actiunea unei substante chimice numita histamina, eliberata de corp atunci cand organismul considera ca este atacat de un alergen. Antihistaminicele pot provoca uneori somnolenta. Daca le luati pentru prima data, vedeti cum reactionati la ele inainte de a conduce un vehicul. In special, antihistaminicele pot provoca somnolenta in cazul in care consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului.

Corticosteroizii – daca aveti simptome frecvente sau persistente, si aveti un blocaj nazal sau polipi nazali, medicul poate recomanda un spray nazal sau picaturi care contin corticosteroizi.

Corticosteroizii ajuta la reducerea inflamatiei si umflaturilor. Acestia au nevoie de mai mult timp pentru a-si face efectul, comparativ cu antihistaminicele, dar efectele lor dureaza mai mult. Efectele secundare de la inhalatoarele cu corticosteroizi sunt rare, dar pot include uscaciune nazala, iritatie si sangerari nazale.

Decongestionantele nazale – acestea ajuta la ameliorarea congestiei nazale si sunt, de obicei, disponibile fara reteta. Ele pot fi luate ca tablete, capsule, sprayuri nazale sau lichide.
Cu toate acestea, decongestionantele nazale nu ar trebui utilizate pentru mai mult de cinci pana la sapte zile, pentru ca, la un moment dat, exista riscul sa va faca mai mult rau.
Nu trebuie sa utilizati decongestionante nazale daca luati un tip de antidepresiv, cunoscut ca un inhibitor al monoaminooxidazei.

Tratamentul rinitei alergiceImunoterapia – este cunoscuta si sub numele de desensibilizare. Acesta este un alt tip de tratament utilizat pentru unele alergii. Este potrivit doar pentru persoanele cu anumite tipuri de alergii, cum ar fi „febra fanului”, si este de obicei luata in considerare numai in cazul in care simptomele sunt severe.

Imunoterapia implica introducerea treptata a tot mai multor alergeni in corpul dumneavoastra, pentru a face sistemul imunitar mai putin sensibil la acestia. Alergenul este adesea injectat sub pielea bratului, la intervale de o saptamana, cu o doza usor crescuta de fiecare data. Imunoterapia poate fi, de asemenea, efectuata folosind tablete care contin un alergen, cum ar fi polenul de iarba, plasate sub limba. Cand se ajunge la o doza care este eficienta in reducerea reactiei alergice (doza de intretinere), va trebui sa continuati cu injectiile sau tabletele pentru o perioada ce poate ajunge pana la trei ani.

Imunoterapia trebuie efectuata numai sub supravegherea atenta a unui medic special instruit, pentru ca exista un risc ca aceasta sa provoace o reactie alergica grava.

 

Mircea Doaga

Sursa: nhs.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.