Menopauza este o perioada ce apare, cel mai adesea, dupa varsta de 55 de ani. Uneori, menopauza se poate instala inainte sau dupa aceasta varsta. Ea apare impreuna cu numeroase simptome asociate care pot ingreuna sau impiedica desfasurarea activitatilor de zi cu zi. Din acest motiv, este necesara tinerea sub control a acestora. De multe ori, este nevoie de un tratament hormonal si de alte terapii asociate.
Tratamentul cu estrogen si progesteron
Tratamentul hormonal se refera la substitutia hormonala de estrogen si progesteron. Aceasta este utilizata pentru a controla simptomele menopauzei legate de scaderea nivelului de estrogen, precum bufeurile („valurile” de caldura) si uscaciunea vaginala. In studiile efectuate pe termen lung s-a demonstrat ca femeile care au urmat acest tratament la menopauza au avut un risc mai mare de infarct miocardic, accident vascular cerebral si cancer de san, in comparatie cu femeile care nu au urmat un astfel de tratament. Insa, unele studii mai recente au demonstrat faptul ca tratamentul cu estrogen a fost asociat cu un risc mai mare de aparitie a accidentului vascular cerebral, dar nu a infarctului miocardic sau al cancerului de san. Insa, tratamentul cu estrogen a fost asociat cu un risc crescut de cancer endometrial (cancerul endometrului, invelisul uterului) in cazul femeilor aflate la postmenopauza.
Terapia hormonala cu plasturi
Terapia hormonala este disponibila sub forma orala (pastile), transdermala (plasturi) si spray-uri. Produsele hormonale transdermale sunt deja sub forma activa fara a fi necesara metabolizarea in ficat pentru activare. Din momentul in care plasturii transdermali nu au efecte asupra ficatului, aceasta cale de administrare a devenit preferata femeilor. Exista mai multe tipuri de preparate pentru formele orale si transmdermale ale terapiei hormonale, in functie de tipul si de doza de hormoni continuta.
Terapie hormonala bioidentica
In ultimii ani, exista un mare interes pentru folosirea terapiei hormonale bioidentica pentru femeile aflate la premenopauza (perioada dinainte de menopauza). Preparatele hormonale bioidentice sunt medicamente care contin hormoni cu formula chimica asemanatoare celor secretati de corp. Hormonii sunt facuti in laborator prin alterarea compusilor derivati din plante. Acestia sunt administrati transdermal, sub forma de creme sau geluri.
Cea mai mica doza, cea mai scurta perioada
Decizia in privinta terapiei hormonale este una individuala in care pacienta si doctorul trebuie sa ia in considerare riscurile si beneficiile tratamentului impreuna cu istoricul medical al fiecarei paciente. Este recomandat ca tratamentul hormonal sa fie utilizat la cea mai mica doza eficienta pentru cea mai scurta perioada de timp posibila. Este recomandat sa se tina cont, in mod special, de echilibrul dintre riscurile si beneficiile favorabile fiecarei femei in parte.
Contraceptivele orale
Contraceptivele orale reprezinta alta forma de tratament hormonal prescris femeilor aflate la menopauza pentru a trata sangerarile vaginale neregulate. Insa, inainte de toate, este necesara excluderea altor cauze de sangerari vaginale. Prin urmare, contraceptivele orale sunt folosite pentru femeile aflate la menopauza pentru a controla regularitatea menstruatiilor si a fertilitatii.
Tratamentele vaginale
Acestea sunt locale (se aplica direct la nivelul vaginului) pentru a trata simptomele deficitului de estrogen. Tratamentele vaginale includ inelul vaginal cu estrogen, crema vaginala cu estrogen sau ovulele vaginale. Uneori, tratamentele locale si orale sunt combinate, in functie de necesitate.