Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Tratamentul homeopat al varicelor

15 mai 2024
Share

Varicele sunt dilatari patologice ale venelor, care apar cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare (gambe si coapse), avand un aspect inestetic. Aceasta afectiune se agraveaza vara, din cauza temperaturilor ridicate. Aflati cum pot fi ameliorate si printr-un tratament homeopat.

 

Frecventa varicelor creste cu varsta, fiind de aproximativ 35% la persoanele care muncesc. Dupa pensionare, procentul ajunge la 50-60%. Femeile sunt mai afectate, raportul fiind 2:1 (50% dintre femei si doar 25% dintre barbati se vor confrunta cu aceasta problema).

Explicatia rezulta in primul rand din influenta favorizanta pe care hormonii feminini o exercita la acest nivel, dar si prezenta altor factori de risc la care sunt supuse femeile: contraceptia pe baza de hormoni, sarcinile repetate, menopauza.

 

Ce simptome ale varicelor trebuie luate in calcul?

Desi sunt inestetice, varicele nu produc de obicei simptome particulare. Ele se pot manifesta prin:

  • Oboseala, greutate sau dureri surde in gambe, care se agraveaza in pozitie ortostatica si la caldura (in special vara)si se amelioreaza in clinostatism (alungit);
  • Furnicaturi si crampe nocturne sau jena dureroasa care scade in intensitate pe masura ce se dezvolta „cordoanele venoase”.

Stagnarea sangelui in membrele inferioare, cauza a insuficientei venoase, duce in timp la aparitia edemelor moi si, ulterior, tari. In alte cazuri apar ulcere ale pielii care se cicatrizeaza greu si se pot suprainfecta.

 

Cauze si factori de risc pentru aparitia varicelor

Sangele de la nivelul membrelor inferioare se intoarce la inima prin intermediul venelor. Acestea sunt dotate cu valve dispuse in asa fel incat sa impiedice refluxul sangelui catre picioare. Cand aceste valve devin disfunctionale, circulatia incetineste si peretele venos se destinde, ducand la aparitia varicelor. Scaderea tonusului peretelui venos contribuie si ea la cronicizarea afectiunii.

Factorii de risc care favorizeaza aparitia varicelor sunt:

  • varsta,
  • sexul feminin,
  • obezitatea,
  • sedentarismul,
  • expunerea la caldura (vara),
  • hainele stramte,
  • meseriile in care se sta mult timp in picioare (vanzatori, frizeri, stomatologi, chirurgi, stewardeze).

 

Complicatii ale varicelor

Evolutia este cronica si progresiva. Cele mai intalnite complicatii sunt:

  • Tromboflebita;
  • Ruptura varicelor;
  • Insuficienta venoasa cronica (edem, eczema, ulcer varicos, celulita indurativa).

 

Tratamentul homeopat indicat in cazul varicelor

In combinatie cu mijloacele pe care le ofera fitoterapia, acest tip de tratament poate face adevarate minuni:

Hamamelis virginiana este un arbust care creste pe continentul nord-american, din care se folosesc frunzele si scoarta, avand proprietati astringente, vasoconstrictoare si hemostatice.

Preparat homeopat, poate fi considerat cel mai bun medicament al varicelor dureroase, sensibile la atingere si fragile (cu hemoragii). Este folosit atat in varicele discrete, cu senzatie de picioare grele, cat si pentru cordoanele varicoase sinuoase si tromboze.

Aesculus hippocastanum se foloseste atunci cand varicele destinse si dureroase sunt insotite de boala hemoroidala. Fluoric acid si Calcarea fluorica sunt folosite mai ales in cazurile in care peretele venos este mai implicat in producerea varicelor. La Fluoric acid exista in plus si prurit, inflamatie si ulceratii.

Vipera redi este un remediu homeopat preparat din veninul de vipera. Este unul dintre cele mai folosite in cazul flebitelor si trombozelor superficiale.

Din fitoterapie merita mentionat unguentul pe baza de galbenele. Se intinde crema pe o panza care se leaga ulterior pe gambe. Intr-o luna, rezultatele sunt remarcabile. Ajuta si in flebite si ulcere varicoase care nu se vindeca.

Frunzele de varza zdrobite si aplicate pe locurile dureroase (se lasa noaptea infasurate intr-o panza) au actiune decongestionanta.

Indiferent ce tratament urmati, nu uitati sa consumati cat mai multe legume si fructe proaspete. Alimentatia joaca un rol important in sanatatea dumneavoastra.

 

Metode de a preveni varicele

Se recomanda evitarea factorilor de risc implicati in aparitia varicelor si mentionati mai sus si mentinerea unei vieti sanatoase, astfel:

  • Mersul pe jos in reprize de cate 20-30 de minute (favorizeaza circulatia sangvina la nivelul membrelor inferioare, intarind si musculatura);
  • Mersul pe varfuri sau pe calcaie;
  • Evitarea pozitiilor verticale (ortostatism) imobile, pozitia genunchi peste genunchi sau genunchi in unghi drept, timp indelungat;
  • Evitarea tocurilor inalte si a ciorapilor supraelastici;
  • Mersul pe bicicleta si practicarea inotului;
  • Compresia cu ciorapi elastici este indicata;
  • Tineti picioarele ridicate mai sus decat nivelul corpului, de mai multe ori pe zi.

 

Dr. Adrian Dumitrescu

Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie,

E-mail: [email protected]

Telefon: 0766.437.264

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.