Hepatita a fost cunoscuta la noi sub numele popular de “galbinare”. Se mai numeste “boala mainilor murdare” datorita modului de transmitere. Hepatitele acute virale (HAV) sunt boli strict umane, foarte contagioase, produse de virusurile hepatitice (in cazul de fata virusul hepatitic A), trasatura comuna definitorie fiind afectarea principala a ficatului (inflamatie).
Cel mai frecvent simptom al hepatitei virale de tip A este debutul „pseudogripal”: febra moderata si rapid reversibila (in 2-4 zile), cu cefalee, curbatura si disconfort global. In proportie variabila se pot asocia astenia progresiva, inapetenta, greata si varsaturile, disconfortul epigastric (senzatie de prea-plin). Se mai distinge „modelul nervos”: cu semne discrete de suferinta cerebrala – insomnie nocturna si somnolenta diurna, iritabilitate, lentoare in gandire si exprimare, concentrare dificila. La simptomatologia de mai sus se adauga coloratia galbena (icterica) a pielii si mucoaselor, urina inchisa la culoare si scaunele decolorate (acolice), precum si hepatomegalia (ficat marit in volum) sensibila la palpare. Faza de stare a bolii are o durata de 2-3 saptamani.
Receptivitatea in cazul Hepatitei virale de tip A este generala. Se raporteaza aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi anual in intreaga lume. Particulara este circulatia bolii in special la copii si tineri, cu imunizare progresiva, astfel ca 90% din populatia tarilor slab dezvoltate socio-economic este imuna la varsta de 40 de ani.
Cauze
Sursa de virus este strict umana, reprezentata de bolnavii acuti cu forma clinic manifesta sau cu infectii inaparente (mult mai numeroase la copii). Virusul se transmite prin maini murdare, consumul de apa si alimente contaminate, prin contactul cu o persoana infectata (strangere de mana, sarut, vesela folosita in comun, toaleta). Contagiozitatea incepe cu 7-10 zile inaintea debutului clinic si dureaza pana la 2 saptamani in faza de stare.
Complicatii
In cazul hepatitei de tip A vindecarea este totala, neexistand forme cronice. Se remarca in anumite cazuri dischinezii biliare (consecinta a perturbarii mecanismului de eliminare a bilei) cu: greutate in regiunea ficatului, indispozitie, migrene si balonari, greata. Gravidele cu hepatita A nu prezinta risc de inducere a malformatiilor sau de alta natura la fat. Se poate spune ca riscurile vaccinarii in acest caz sunt mai mari decat ale bolii in sine.
Tratamentul alopat al hepatitei de tip A nu impune decat o medicatie simptomatica facultativa cu vitamine din grupul B.
Tratament homeopat
Chelidonium (rostopasca): in orice icter insotit de durere in hipocondrul drept; adesea durerea iradiaza la nivelul omoplatului. Este un remediu foarte bun atat in hepatitele acute sau cronice, cat si in colica biliara datorata litiazei. Poate produce ameliorari impresionante in ascitele (acumulare de lichid in abdomen) din cirozele hepatice. Carduus Marianus: are specificitate pentru ficat, splina, dar si pentru hemoragiile produse de afectarea acestor organe. Este util in manifestari specifice bolilor hepatice, cum ar fi: ascita, hematemeza (varsatura cu sange), hemoroizi, scaune acolice (decolorate). Leptandra: in cadrul bolilor hepatice cu icter si dureri de cap chinuitoare. La nivelul stomacului dureri cu senzatie de gol, lesin. Este util in dispepsii (senzatie de disconfort, balonare in abdomenul superior, dureri cu caracter de arsura), ascita, dizenterie si melena (scaune cu sange), colici biliare. Cholesterinum: unul dintre cele mai specifice remedii hepatobiliare util in ictere, colici biliare si cancere hepatice (impiedica cresterea tumorala; in clinica s-a remarcat chiar diminuarea volumului tumorilor). Magnesia Muriatica: tulburari hepatice cu migrene si diaree la fructe, lapte si grasimi. Pentru pacienti cu aspect suferind, obositi si astenici, pasivi. Taraxacum: in colecistite, gastrite si indigestii agravate de mancaruri grase. Durerile au caracter de intepatura si este util in icterele cu hepatomegalii dure, migrene si indigestii agravate de stat si ameliorate la mers.
Metode de prevenire
Conditiile de igiena personala si alimentara sunt cele mai importante in profilaxia hepatitei virale de tip A. Trebuie stiut ca virusul hepatic rezista luni de zile in apa contaminata, 1 ora la temperatura de 60˚C si poate fi distrus prin fierbere timp de 5 minute.
Sfaturi pentru acasa
In timpul bolii, este obligatorie internarea in spital (reduce riscul infectarii altor persoane si asigura masurile igieno-dietetice necesare). Consultati cat mai repede un medic homeopat (inca din timpul spitalizarii sau imediat dupa externare) care va va ajuta sa scapati de simptomele neplacute intr-un timp scurt. Se recomanda repaus la pat si alimentatia cu mese mici si dese, usor digestibile din care se vor exclude dulciurile concentrate, condimentele si grasimile. Timp de 1-6 luni se vor evita bauturile alcoolice, condimentele iuti, prajelile si efortul fizic intens. Cura cu suc de cartof crud (fara coaja) 75-150 ml/zi si patrunjel (50 ml/zi), timp de cateva luni va ajuta sa va regasiti tonusul si vitalitatea pierdute.
Dr. Adrian Dumitrescu,
Medic- lector homeopatie, specialist pediatrie.
Mail: [email protected]
Tel: 0766437264