Sedentarismul si obezitatea sunt factori care contribuie la aparitia constipatiei. O alimentatie saraca in fibre duce la „lenevirea” colonului, la o diminuare a functiei motorii, de eliminare a materiilor fecale. De aceea, pentru a evita constipatia, se recomanda consumul supelor, ciorbelor, ceaiurilor, legumelor crude si fructelor.
Constipatia poate fi organica sau functionala. Cea organica apare in contextul altor boli, iar cea functionala reprezinta o afectiune a intestinului gros, ce poate aparea in contextul unei alimentatii incorecte, in conditii de stres.
Cauzele constipatiei functionale
Dintre acestea, amintim:
- Lipsa activitatii fizice zilnice;
- Neglijarea actului fiziologic al golirii intestinului din comoditate, pudoare etc.;
- Obiceiul de a bea putina apa;
- Abuzul de laxative;
- Administrarea medicamentelor antispastice, care scad capacitatea de contractie si de relaxare intestinala;
- La sugarii alimentati artificial, constipatia poate aparea ca urmare a administrarii in exces a laptelui de vaca.
Efectele constipatiei
In cazul constipatiei, flora microbiana care exista in mod normal in intestin se exacerbeaza, accentuand procesul de putrefactie a resturilor proteice nedigerate. Toxinele rezultate suprasolicita ficatul, rinichii, creierul si sangele.
Simptomele constipatiei variaza
Unii pacienti se plang de durere sau de senzatie de balonare, care se amelioreaza dupa eliminarea gazelor. Distensia (balonarea) abdominala este cauzata de gaze care nu pot fi eliminate, din cauza obturarii intestinului prin fecale. Mai pot aparea scaderea apetitului si greata, asociate in anumite cazuri cu iritabilitate, proasta dispozitie si tulburari de somn. In cazul constipatiei cronice, pot aparea si hemoroizi sau fisuri anale, modificari la nivelul tegumentelor, care devin palide, galbui, flasce.
Masuri simple si eficace
Tratamentul constipatiei functionale presupune o dieta specifica, alcatuita preponderent din alimente ce faciliteaza miscarile intestinale: legume, fructe, paine neagra, cereale etc. Daca nu exista contraindicatii speciale (edeme, afectiuni cardiologice), pacientul va bea 1,5-2 litri de lichide pe zi. Consumul adecvat de lichide previne formarea unui scaun compact, facilitand defecatia.
Adaptarea unui orar alimentar sanatos este foarte importanta, pauzele lungi intre mese nefiind acceptate, deoarece pot perturba ritmul normal al miscarilor intestinale. Foarte multe persoane apeleaza din proprie initiativa la utilizarea laxativelor, care sunt eficiente la inceputul tratamentului, dar daca sunt utilizate prea mult timp organismul se adapteaza si, uneori, produc dependenta.
Homeopatia, un remediu natural
In cazul constipatiei functionale se poate apela cu succes la tratamentele alternative, cum este si homeopatia.
Pentru a gasi remediul indicat in tratarea constipatiei, medicul trebuie sa stie totul despre pacient. O intelegere detaliata a acestuia, impreuna cu amanunte despre constipatie (frecventa scaunelor, caracterul lor, simptomele care insotesc constipatia, alte afectiuni prezente etc.) sunt necesare pentru evaluarea corecta a cazului. Orice lucru cat de mic, particular, va fi de ajutor.
Efectul remediului este lipsit de reactii secundare, iar utilizarea lui nu creeaza dependenta si nu perturba echilibrul fiziologic al intestinului. Tratamentul homeopat al constipatiei depinde de caracteristicile individuale ale fiecarui caz in parte. Daca este vorba despre o constipatie veche, ea nu va disparea imediat, desi poate aparea o ameliorare destul de rapida. Spre deosebire de folosirea laxativelor, care pot fi luate din proprie initiativa, in cazul homeopatiei automedicatia este sortita esecului.