În cazul bărbaţilor, tratamentul anumitor tipuri de cancer le poate afecta sexualitatea, rezultând o serie de semne și simptome care pot îngreuna relațiile sexuale. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu pot avea o viață sexuală sănătoasă după tratamentul cancerului.
Cancerul apărut în zona pelvină predispune mai frecvent la disfuncții sexuale în comparație cu alte tipuri de cancer.
Efectele secundare sexuale apar cel mai des după tratament pentru:
- cancerul vezicii urinare,
- cancerul de colon,
- cancerul de prostată,
- cancerul rectal.
Bărbații mai în vârstă au un risc mai mare de a suferi de disfuncţii sexuale în urma tratamentului pentru aceste tipuri de cancer.
Disfuncția erectilă, cel mai frecvent efect secundar sexual
O serie de efecte secundare sexuale pot apărea ca urmare a tratamentului pentru cancer, inclusiv:
- incapacitatea de a realiza sau menține o erecție (disfuncție erectilă);
- dificultatea de a atinge orgasmul;
- orgasmul fără descărcare de material seminal (orgasm uscat);
- orgasmele mai slabe, mai puțin satisfăcătoare;
- pierderea interesului pentru sex;
- durerea în timpul sexului;
- scăderea energiei pentru relațiile intime.
De reţinut! Nu orice bărbat cu cancer va avea efecte secundare sexuale. Dacă aţi fost diagnosticat cu cancer, medicul vă poate explica gradul de risc pe care îl aveți și tratamentul aferent.
Cancerul poate provoca efecte secundare sexuale dacă implică organele sexuale. Dar şi cancerele care nu afectează organele sexuale vă pot afecta sexualitatea, schimbându-vă aspectul fizic, făcându-vă să vă simțiţi mai puțin atrăgător sau provocând oboseală, depresie și scăderea interesului pentru sex.
Problemele sexuale pot rezulta și din efectele secundare ale cancerului și ale tratamentului acestuia, cum ar fi oboseala, durerea sau anxietatea legată de tratamentul dumneavoastră. În plus, grijile sau depresia legate de cancer ar putea provoca o pierdere a libidoului.
Tipuri de tratament pentru cancer şi modul în care afecteză sexualitatea
Chirurgia, radioterapia, terapia hormonală, chimioterapia și alte medicamente pot provoca efecte secundare sexuale.
Intervenția chirurgicală
Nervii din zona pelvină controlează fluxul sangvin către penis. Dacă se intervine chirurgical pentru îndepărtarea unei tumori la acest nivel, chirurgul trebuie să fie foarte atent pentru a evita deteriorarea nervilor. Un nerv secționat poate duce la disfuncție erectilă.
Disfuncţiile erectile – metode prin care pot fi evitate
Intervențiile chirurgicale care pot provoca disfuncție erectilă includ operaţiile asupra:
- colonului și a rectului
- vezicii urinare
- prostatei
- penisului
Radioterapia
Radiațiile care vizează pelvisul pot provoca disfuncție erectilă, deși încă nu este clar de ce.
De asemena, radiațiile pot afecta nervii din zona pelviană, pot bloca fluxul de sânge către penis sau pot scădea nivelul de testosteron din organism. Efectele secundare ale radiațiilor la aproximativ șase luni până la un an după tratament.
Apariţia disfuncției erectile ca urmare a radioterapiei depinde de cantitatea de radiații primită și de dimensiunea zonei tratate. Un nivel mare de radiații pe o zonă extinsă este mai probabil să provoace efecte secundare sexuale.
Fumătorii și persoanele care suferă de boli de inimă, hipertensiune arterială sau diabet pot avea, de asemenea, un risc mai mare de disfuncție erectilă după radioterapie.
Investigaţii medicale ce trebuie efectuate de orice bărbat
Terapia cu hormoni
În cazul cancerului de prostată răspândit este probabil să primiți un tratament hormonal pentru a scădea nivelul de testosteron din organism. În unele cazuri, acest tratament este instituit înainte de intervenția chirurgicală pentru a fi mai ușor de îndepărtat tumora.
De multe ori, dar nu obligatoriu, terapia cu hormoni cauzează pierderea. Uneori, libidoul este prezent, însă nu se poate obține o erecție sau un orgasm.
Chimioterapia
Anumite medicamente din cadrul chimioterapiei scad nivelul de testosteron din organism. De cele mai multe ori, funcția sexuală revine la normal în câteva săptămâni de la terminarea tratamentului.
Mai mult, chimioterapia poate provoca oboseală excesivă, sângerări sau un risc crescut de infecție. Din aceste motive, medicul vă poate recomanda evitarea actului sexual.
Cum poate fi redobândită funcția sexuală
Unele efecte secundare sexuale ale tratamentului cancerului se pot rezolva în câteva săptămâni. Altele pot dura un an sau doi după tratament, iar unele pot fi permanente. Este important să identificați factorii care vă împiedică relațiile intime, experimentând mai multe metode de a obține o erecție.
În multe cazuri, factorii psihologici (depresia, anxietatea, oboseala) sunt mai puternici decât cei fizici. De aceea, este recomandat să apelați la ajutor specializat.