Multe dintre persoanele care suferă de cancer ar încerca orice metodă de ajutor, inclusiv tratamente complementare și alternative. Atenţie! Multe tratamente alternative pentru cancer nu au o eficacitate dovedită. Iar unele pot fi chiar periculoase.
Cum pot tratamentele alternative să ajute persoanele cu cancer?
Este posibil ca tratamentele alternative pentru cancer să nu joace un rol direct în vindecarea cancerului. Ele vă pot ajuta să controlați mai bine simptomele și efectele adverse ale tratamentului oncologic. Anxietatea, oboseala, greața, vărsăturile, durerea, insomniile și stresul pot fi ameliorate prin tratamente alternative.
Înainte de a începe un tratament alternativ, discutați întotdeauna cu medicul despre el, să aflaţi dacă se poate combina cu terapia convenţională. De exemplu, acupunctura poate ameliora stările de greață și vărsăturile, însă nu este suficient de puternică pentru vindecarea cancerului. Din acest motiv, metodele alternative trebuie aplicate doar în concordanță cu indicațiile medicului.
Tratamentele alternative cel mai des utilizate în cancer
Există mai multe metode alternative utilizate împotriva cancerului, precum:
Acupunctura
Acest tip de tratament presupune aplicarea unor ace mici la nivelul unor puncte specific (acupuncte). Acupunctura poate ameliora greața, vărsăturile și durerea apărute după tratamentul convenţional.
Aromoterapia
Constă în folosirea uleiurilor parfumate pentru a vă calma și detensiona. Uleiul de lavandă, de exemplu, poate fi aplicat pe piele în timpul unui masaj sau adăugat în apa de baie pentru relaxare. Uleiurile pot fi folosite în lampa de aromoterapie.
Însă, trebuie luat în considerare faptul că uleiurile pot determina apariția reacțiilor alergice şi pot avea anumite contraindicații. De exemplu, uleiul de lavandă și cel de arbore de ceai pot fi contraindicate în cancerul de sân.
Exercițiile fizice
Sportul vă poate ajuta să gestionați semnele și simptomele în timpul și după tratamentul cancerului. Este indicat să faceți exerciții ușoare, recomandate de specialiști, pentru ameliorarea oboselii, stresului și a insomniei.
Dacă nu obișnuiți să practicați sport în mod constant, discutați cu medicul pentru a vă recomanda un program de exerciții specifice.
Hipnoza
Presupune o stare profundă de concentrare. În timpul unei sesiuni de hipnoterapie, terapeutul vă va ajuta să vă concentrați asupra obiectivelor, cum ar fi controlul durerii și ameliorarea stresului. Hipnoza poate fi utilă pentru persoanele cu cancer care suferă de anxietate, durere și stres. Mai mult, poate ajuta la prevenirea stărilor de greață și a vărsăturilor apărute în urma chimioterapiei.
Meditaţia
Aceasta presupune o stare de concentrare profundă asupra unei imagini sau a unui gând pozitiv. Atunci când meditați este recomandat să faceți și exerciții de respirație profundă sau de relaxare. Tehnica aceasta de relaxare poate ajuta persoanele cu cancer prin ameliorarea anxietății și a stresului.
Meloterapia sau terapia prin muzică
În cadrul sesiunilor de meloterapie, veți asculta muzică, veți cânta la instrumente, voce sau puteți să scrieți versuri. Acest tip de terapie poate ajuta la ameliorarea durerii, dar și la ținerea sub control a greței și vărsăturilor. Meloterapia este o terapie sigură și nu necesită talent sau studii medicale pentru a participa. Multe centre medicale au în rândul personalului terapeut muzical certificat.
Tehnicile de relaxare
Acestea sunt modalități prin care vă puteți calma mintea și relaxa mușchii. Ele pot include exerciții de vizualizare sau relaxare musculară progresivă. Pot fi utile în ameliorarea anxietății și oboselii. De asemenea, pot ajuta persoanele cu cancer să aibă un somn mai liniștit.
Yoga
Yoga combină exercițiile de întindere ale mușchilor cu respirația profundă şi meditaţia. Yoga poate ameliora stresul și oboseala și îmbunătățește somnul persoanelor care suferă de cancer. Însă, în ciuda acestor beneficii, este indicat să discutați cu medicul înainte de a începe aceste sesiuni.