Vitiligo este o afectiune care conduce la aparitia unor pete albe pe suprafata pielii. Acest lucru se intampla deoarece melanocitele pielii sunt distruse. Vitiligo poate afecta si membranele mucoase, insa cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute inca. Totusi, se pare ca aceasta este o boala autoimuna. Boala apare atunci cand sistemul imunitar ataca, din greseala, anumite parti ale organismului, moment in care sunt atacate si melanocitele pielii. Este posibil ca una sau mai multe gene sa fie responsabile de aparitia acestei afectiuni.
Unii cercetatori sustin ca melanocitele se distrug singure, altii afirma ca un singur eveniment precum arsurile solare sau stresul emotional poate cauza vitiligo. In ceea ce priveste tratamentul pentru vitiligo, exista mai multe optiuni care conduc la imbunatatirea aspectului pielii.
Tratament pentru vitiligo cu creme pe baza de corticosteroizi
Tratamentul topic pentru vitiligo pe baza de corticosteroizi este simplu si practic. Corticosteroizii ajuta pielea sa-si recapete culoarea, mai ales daca tratamentul se aplica de la inceput, din momentul in care afectiunea a fost depistata. Aceste creme sau unguente pot fi prescrise pentru copiii sau adultii care au suprafete mari de piele depigmentate. Este nevoie de mai mult de trei luni de tratament pentru ca o persoana sa poata observa schimbari ale culorii pielii. Medicul trebuie sa monitorizeze cu atentie efectele secundare, cum ar fi subtierea pielii etc.
In plus, unguentele topice pe baza de imunomodulatoare sunt eficiente pentru persoanele cu zone mici de depigmentare, mai ales pe fata si gat.
Terapia PUVA: tratament impotriva afectiunii vitiligo
Terapia Psoralen Ultra Violete A foloseste un agent chimic fotosensibilizant, psoralenul, ce poate fi administrat de doua ori pe saptamana ca tratament topic timp de 30 de minute, inainte de expunerea la UVA. Psoralenul face ca pielea sa fie mult mai sensibila la lumina ultravioleta. Pielea este mai apoi expusa la lumina UVA, iar zonele tratate capata culoarea roz. Pe masura ce pielea se vindeca, pielea capata o culoare normala. Medicul este insa cel care decide frecventa tratamentului si durata lui.
Fototerapia UVB cu banda ingusta si depigmentarea
Acest tip de terapie care actioneaza ca tratament impotriva vitiligo utilizeaza o lungime de unda specifica ultravioletelor de tip B si este folosita foarte frecvent pentru a trata conditiile cutanate. Tratamentul actioneaza prin intermediul unui efect imunosupresiv care este responsabil de distrugerea melanocitelor.
Depigmentarea reprezinta o optiune foarte buna pentru persoanele care au vitiligo pe mai mult de jumatate din suprafata pielii. Depigmentarea actioneaza prin decolorarea zonelor care nu au fost afectate de vitiligo, astfel incat sa nu existe o deosebire prea mare intre zonele cu vitiligo si cele fara. Pentru acest tratament, se aplica un medicament pe zonele inca pigmentate. Tratamentul continua pana cand intreaga suprafata a pielii are aproximativ aceeasi culoare. Daca suferiti de vitiligo, mai ales daca aveti pielea deschisa la culoare, utilizati o crema cu SPF 30 impotriva razelor UVA si UVB.
Ruxandra Raica
Sursa: mayoclinic.org; medicinenet.com