Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Tratament gingivită, simplu și eficient

5 octombrie 2023
Share
Tratament gingivită, simplu și eficient

Gingivita este poate una dintre cele mai frecvente leziuni localizate la nivel parodontal, reprezentând inflamația gingiei. Gingivita determină o modificare a culorii, formei, texturii și conturului gingiei. Transformările pot apărea parțial sau pe toată circumferința dinților.

Gingivita – simptome și manifestări

Gingivita are o simptomatologie nespecifică și se manifestă cu semne clasice de inflamație, prin gingie tumefiată, roșiatică, aspect lucios, cu nuanțe violacee în funcție de gradul de severitate, consistență moale, sensibilă, cu sângerări, și dureroasă la atingere. Prezintă ulcerații și respirație urat mirositoare.

Inițial, gingia își modifică ușor culoarea și apar sângerări din interiorul șanțului gingival. Evoluția gingivitei va fi spre hipertrofia țesutului gingival, însoțită de modificarea puternică a culorii spre roșu-violaceu și sângerări la periajul ușor sau în timpul masticației.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

Gingivita – cauze și factori de risc

Igiena dentară incorectă este principala cauză ce conduce la gingivită. În general, este implicată gingia marginală, și apare ca urmare a acumulării de placă microbiană și tartru dentar în momentul în care igiena orală este inadecvată. Dacă placa bacteriană rămâne la nivel gingival, inevitabil va determina un răspuns inflamator cauzat de toxinele bacteriene. Depunerile de tartru accelerează și întrețin gingivita.

La început, gingivita se localizează la nivelul gingiei interdentare, ulterior afectând întreaga gingie. Astfel, generează forma cronică a acestei afecțiuni, iar, in timp, atât țesutul osos, cât și gingia se retrag de pe rădăcina dintelui. În final, dintele se poate pierde complet prin mobilitate totală.

Alte cauze care pot duce la apariția gingivitei sunt: zgârierea sau rănirea accidentală a gingiei cu alimente dure; dantura aliniată incorect; obturații (plombe) realizate inadecvat; lucrări dentare și proteze incorect executate sau adaptate; fumatul; carența de vitamina C etc.

Gingivita

Cum scăpăm de gingivită

Diagnosticul îl puteți stabili chiar dumneavoastră în cazul în care regăsiți una dintre explicațiile descrise. Pentru a avea un diagnostic de certitudine, este indicat să vă adresați medicului stomatolog. În cabinetul stomatologic, tratamentul constă în:

  • Îndepărtarea agentului cauzator prin detartraj supragingival și subgingival;
  • Periajul profesional;
  • Înlăturarea factorilor ce produc leziuni gingivale sau de natură iritantă, după caz.

Igiena orală regulată, ce include un periaj corect și clătirea cu apă de gură, înlătură apariția gingivitei. Utilizarea zilnică a atei dentare va reduce placa bacteriană. Periuțele de dinți electrice sunt mult mai utile decât cele manuale. Formele de gingivită ulcerativă implică administrarea unor antibiotice și xilocainei topice în vederea ameliorării durerii.

Gingivita, sfaturi pentru prevenție

  • Consumați legume și fructe, asigurând organismului necesarul de vitamina C;
  • Folosiți paste de dinți ce conțin extracte din plante;
  • Spălați-vă pe dinți cel puțin de două ori pe zi;
  • Renunțați la fumat;
  • Mergeți la dentist de două ori pe an (la fiecare 6 luni).

Gingivita nu reprezintă o amenințare directă a sănătății, dar, netratată, poate contribui la apariția unor boli și poate determina complicații locale și sistemice. Fără tratament, forma de gingivită ulcerativă duce la distructii tisulare și înregistrează o rată crescută de mortalitate. Cea mai comună complicație este boala periodontala, urmată de căderea dinților.

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.