Un transplant de maduva osoasa reprezinta o procedura de inlocuire a maduvei osoase distruse cu celule stem sanatoase. Maduva osoasa reprezinta tesutul cel mai moale din structura oaselor noastre. Celulele stem sunt acele celule imature din maduva osoasa ce dau nastere tuturor celulelor sangelui.
Sursa de celule hematopoietice si tipul de transplant sunt alese in functie de factori, precum: diagnosticul, starea generala a pacientului si disponibilitatea unui donator de maduva osoasa HLA-compatibila.
De cate feluri poate fi transplantul de maduva?
Sansa de a gasi donatori compatibili depinde de profilul genetic al pacientului. Pentru persoanele care au gene HLA relativ comune, sansa de a gasi o persoana compatibila este in medie de 1 la 200.000 pana la 500.000.
Compatibilitatea se determina prin compararea unui numar de 6 pana la 12 markeri genetici, numiti markeri HLA sau profil HLA (Antigen Uman Leucocitar), care se afla la suprafata globulelor albe (leucocite). Rezultatul favorabil al transplantului de celule stem hematopoietice creste odata cu numarul de markeri identici dintre donator si pacient.
Exista 2 tipuri de transplant de maduva. Iata care sunt:
- Transplantul singenic
Implica existenta unei compatibilitati dintre un donator identic, frate geaman si persoana care necesita transplantul cu o compatibilitate de 5/6 (cu o singura lipsa de compatibilitate) sau donatie de la unul dintre parinti sau membrii familiei care pot fi utilizati ca sursa de celule stem.
- Transplantul alogenic, cu sau fara relatie de rudenie
Data fiind existenta unui numar limitat de alele HLA, cercetarea unui numar mare de indivizi a condus la observatia ca in populatie exista compatibilitati antigenice complete sangvine. Se vor studia antigenele sangvine si se vor cauta ulterior in bancile computerizate ale diferitelor registre internationale, daca un pacient are un donator compatibil. In prezent, intervalul de timp necesar pentru gasirea unui donator compatibil depinde in mare parte de etnie si de statutul social al acestuia. Probabilitatea de a gasi un donator compatibil intr-o familie depinde de numarul de frati si poate fi mai scazuta de 25% (in cazul a 2 frati gemeni) sau mai mare de 90%, in familiile cu 5 sau mai multi frati.
Odata cu infiintarea Registrului International al Donatorilor, posibilitatea de a alege intre milioane de donatori potentiali voluntari cu ajutorul registrelor computerizate internationale a crescut enorm.
Care sunt indicatiile si riscurile pentru transplantul de maduva?
Iata care sunt indicatiile medicale pentru transplantul de maduva:
- Unele forme de cancere, precum leucemie, limfoame si mielom multiplu;
- O boala ce afecteaza producerea de celule hematopietice, precum anemie aplastica, neutropenie congenitala, boli autoimune severe, talasemie;
- In urma chimioterapiei ce a distrus maduva osoasa.
Un transplant de maduva poate cauza urmatoarele simptome:
- Durere in piept;
- Scaderea tensiunii arteriale;
- Febra;
- Dureri de cap;
- Greata;
- Tulburari de respiratie.
Complicatiile transplantului de maduva
Complicatiile unui transplant de maduva depind de multe lucruri, precum boala de baza, daca a fost facuta chimioterapie sau radioterapie inainte de transplant, varsta, starea generala de sanatate a pacientului, compatibilitatea cu donatorul, tipul de transplant primit. Printre acestea, pot fi: anemie, cataracta, sangerari ale organelor interne, formarea de cheaguri de sange in venele ficatului, leziuni ale organelor interne, menopauza precoce, incompatibilitate, infectii, dureri sau tulburari gastrointestinale. Complicatiile sau incompatibilitatea donatorului cu pacientul pot duce si la deces.
Un transplant de maduva osoasa poate vindeca partial sau complet o afectiune. Daca transplantul are succes, pacientul poate sa reia activitatile normale cat de curand posibil. De obicei, recuperarea dureaza pana la un an.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie