Transpiratia este normala atunci cand sunteti nervos sau daca va este cald. Insa, atunci cand transpiratia este excesiva si are loc zilnic, afectiunea se numeste hiperhidroza. Transpiratia excesiva nu este normala si poate fi stanjenitoare, ingreunand atat activitatile zilnice, cat si relatiile sociale.
Vizita la medic este indicata in acest caz si nu trebuie sa va fie jena sa discutati despre acest lucru.
Cand este indicat sa mergeti la medic daca transpirati?
Iata cum puteti face diferenta dintre transpiratia normala si cea excesiva, ce poate indica o afectiune medicala reala si cum puteti afla daca este momentul sa mergeti la medic:
- Atunci cand transpirati, hainele si sosetele se uda excesiv
- Transpirati chiar si atunci cand este frig afara sau atunci cand nu faceti efort fizic
- Transpirati mai mult pe timpul noptii
- Prezentati si alte simptome, precum durere in piept sau palpitatii, dispnee (senzatia de “lipsa de aer”), febra sau scadere in greutate involuntara
Atunci cand mergeti la medic, este necesar sa-i comunicati acestuia circumstantele in care apare, precum si depres factorii declansatori, daca ii observati. Este recomandat sa notati, inainte cu cateva zile sau saptamani, urmatoarele lucruri:
- De cate ori este nevoie pe zi sa va schimbati hainele
- De cate ori aveti nevoie sa faceti un dus sau baie pe zi, precum si tipul de sapun pe care il folositi
- Ce metode de combatere a transpiratiei ati folosit pana acum, daca este cazul
- Modul in care transpiratia excesiva v-a influentat viata: daca v-au fost afectate relatiile sociale, in viata particulara sau la locul de munca, daca aveti tendinta de a va izola
- Daca ati observat anumite iritatii ale pielii la nivelul locului in care apare transpiratia excesiva
- Modul in care transpiratia excesiva v-a influentat emotional, daca va simtiti mai trist sau nervos, daca intampinati sentimente de frustrare
Pe langa aceste informatii, probabil ca medicul va va intreba si despre momentele in care aceasta apare, precum si despre anumiti factori declansatori. In plus, este necesar sa-i comunicati medicului si istoricul personal si familial, precum si despre alte afectiuni pe care le aveti sau tratamente pe care le urmati, daca este cazul.
In ce consta examinarea la medic?
- Analize de sange si alte investigatii pentru a depista eventualele afectiuni ce pot cauza hiperhidroza (boli de inima, tiroida si diabet).
- Teste specifice pentru hiperhidroza: se utilizeaza o mixtura cu iod-amidon ce capata culoarea albastra in zonele in care transpirati excesiv. Acest test necesita o hartie speciala ce se aplica pe zona afectata pentru a masura volumul de transpiratie pe care il produceti.
Pe baza istoricului medical si a testelor de laborator, medicul va stabili daca este vorba despre hiperhidroza primara sau secundara. Forma primara reprezita cea mai frecventa cauza de transpiratie excesiva si nu este determinata de alta afectiune medicala. Aceasta forma apare in copilarie si este transmisa genetic si poate fi observata mai mult la nivelul palmelor, al tapilor si axilelor.
Hiperhidroza secundara este cauzata de o afectiune medicala (precum cancer sau o infectie) sau de anumite medicamente (antidepresive sau antipsihotice). In acest caz, hiperhidroza se poate manifesta la nivelul unor arii mai extinse ale corpului.
Este important sa fie determinata cauza hiperhidrozei si forma acesteia, pentru a beneficia de tratamentul optim. Daca este vorba despre forma secundara, tratarea afectiunii de baza ajuta si la ameliorarea transpiratiei excesive.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie