Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Transpirati in exces? Iata de ce

Dr. Beatrice Constandache, medic rezident medicina sportiva
14 iulie 2021
Share
Transpirati in exces? Iata de ce

Abundenta sau nu, transpiratia este, de cele mai multe ori, un proces care ne deranjeaza, desi este perfect normal si are un rol important in organism. V-ati intrebat vreodata de ce in anumite situatii care nu implica efort fizic deosebit sau caldura mare transpiram mai mult decat in altele?

Transpiratia reprezinta calea prin care organismul nostru reuseste sa mentina in limite fiziologice temperatura corporala. Insa, pentru multi dintre noi, acest mecanism nu este intotdeauna agreabil, fiind exprimat in exces in anumite cazuri. Dar daca suntem atenti la corpul nostru si la semnalele pe care incearca sa ni le trimita prin acest mecanism, putem afla mai multe despre noi si sanatatea noastra. Iata cateva dintre aceste indicii.

Sarcina si menopauza

Tot ceea ce produce o suprasolicitare a sistemului endocrin (producerea si eliberarea de hormoni) afecteaza si producerea de sudoratie, cu accentuarea acesteia. 85% dintre femei au bufeuri (valuri de caldura) chiar in preajma aparitiei menopauzei, insa aceste senzatii de caldura pot fi si un raspuns la aparitia unei sarcini. Intrucat cantitatea de hormoni interactioneaza cu sistemul de reglare central a temperaturii corporale, situat la nivel cerebral, organismul percepe in mod eronat o crestere a temperaturii, declansand reactii de adaptare prin diverse mecanisme compensatorii de racire.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Stresul

Glandele sudoripare sunt strabatute de nervi. In aceste conditii, exista o stransa relatie intre manifestarile diverselor perioade stresante, exprimate prin reactii sudorale. Glandele sudoripare sunt de doua tipuri: apocrine si ecrine. Cele apocrine raspund mai ales la agentii stresanti, fiind responsabile de reactia sudorala crescuta, indeosebi la nivelul axilelor, in situatii de anxietate, frica, emotii puternice. In schimb, glandele ecrine sunt responsabile de reglarea temperaturii corporale in conditii de caldura din mediul extern (vara) sau mediul intern (exercitii fizice intense).

De la munca epuizanta la sindromul Burnout

Nivelul scazut al zaharului din sange

In mod normal, glicemia pe nemancate se situeaza intre 70 si 100 mg/dl. Valorile sub 70 mg/dl apar in caz de diabet sau cand efectuam exercitii fizice intense. Aceste valori se pot traduce prin simptome ca: transpiratii excesive, predominant la nivelul cefei, insotite de tegumente reci, umede. Atentie, insa, la semne mai serioase care necesita vizita la medic: batai accentuate ale inimii, ameteli, senzatii de greata sau vedere in ceata.

Se poate reveni la valori glicemice normale prin ingestia de alimente sau bauturi, in cazul unor scaderi ale zaharului sangvin de tip tranzitoriu. In cazul in care acest lucru nu se intampla, se impune investigarea cauzelor, sub supravegherea unui medic.

secundara_transpiratie_inainte de DESHIDRATAREA

Deshidratarea

Exista probabilitatea ca transpiratia sa releve un nivel de hidratare necorespunzator nevoilor organismului. De aceea, este necesar sa aveti in vedere cresterea pauzelor de rehidratare in timpul eforturilor fizice sustinute sau impartirea ingestiei de apa pe mai multe perioade ale zilei, chiar si cand nu va este sete. Puteti dizolva o pastila efervescenta  sau lua saruri de rehidratare, ce au un continut ridicat de minerale pentru suplimentarea electrolitilor pierduti prin transpiratie.

Alimente impotriva transpiratiei excesive

Alimentatia necorespunzatoare

Exista situatii in care anumite boli genetice pot fi responsabile de mirosul neplacut degajat prin transpiratie, urina sau respiratie. Un exemplu in acest sens il reprezinta trimetilaminuria, o boala ce determina un miros specific de peste sau produsi de descompunere cu miros specific, in care trimetilamina, compus organic regasit in componenta pestilor nu poate fi metabolizat de organismul uman in timpul digestiei anumitor alimente, ce contin acest compus: oua, peste, diferite legume.

Hiperhidroza

Atunci cand transpiratia excesiva are repercusiuni asupra activitatilor cotidiene, poate fi vorba despre hiperhidroza. Aceasta tulburare consta in producerea, de catre organism, a unor cantitati sudorale chiar si in conditii de repaus sau intr-un ambient cu temperaturi scazute. Cauza hiperhidrozei este inca necunoscuta.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.