Revista care te menține sănătos

Știri

Tractul digestiv, un microunivers cu peste 140.000 de virusuri

Mădălina Cristea; sursa: sciencedaily.com
24 februarie 2021
Share
Tractul digestiv, un microunivers cu peste 140.000 de virusuri

S-ar putea să nu vă mai simţiţi niciodată singur când veţi afla că cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute şi The European Bioinformatics Institute au descoperit peste 140.000 de specii de virusuri în tractul digestiv, dintre care peste jumătate nedescoperite şi, implicit, nestudiate până acum.

Oamenii de ştiinţă au realizat peste 28.000 de teste de evaluare a microbiomului de la nivel intestinal, colectate de la indivizi din 28 de ţări de pe şase continente. Numărul de virusuri descoperite a fost suprinzător de mare, iar datele obţinute reprezintă punctul de plecare al unor noi cercetări asupra modului în care virusurile trăiesc în corpul uman şi a modului în care acestea interacţionează cu organismul.

Ce legătură există între intestin şi creier?

Virusurile, cele mai răspândite entităţi biologice de pe planetă

Tractul digestiv este un mediu biodivers. În el trăiesc specii bacteriene, dar şi virusuri numite bacteriofagi, cu rol în infectarea şi distrugerea bacteriilor.

Dezechilibrele din microbiom, în cazul de faţă al celui din tractul digestiv, pot contribui la apariţia unor boli și probleme complexe, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, alergiile și obezitatea. Momentan, se ştiu puţine lucruri despre rolurile pe care le joacă bacteriile şi bacteriofagii în echilibrul florei intestinale.

Flora intestinală ne influenţează starea de spirit

Cercercetătorii, la prima întâlnire cu unele virusuri din tractul digestiv

“Este important să ne amintim că nu toate virusurile sunt dăunătoare şi că, mai mult decât atât, ele reprezintă o componentă integrală a microflorei intestinale. În primul rând, majoritatea virusurilor pe care le-am găsit sunt dezoxiribovirusuri, adică au ADN ca material genetic, care este diferit de agenții patogeni pe care cei mai mulţi oameni deja îi cunosc, spre exemplu, SARS-CoV-2 sau Zika, catalogate ca ribovirusuri, adică au ARN ca material genetic. În al doilea rând, este important de menţionat că probele pe care le-am recoltat provin, în cea mai mare parte, de la persoane sănătoase. Este fascinant să vedem câte specii necunoscute trăiesc în intestinul nostru și să încercăm să facem legătura dintre ele și starea de sănătate a omului”, explică doctor Alexandre Almeida, unul dintre savanţii implicaţi în studiu.

În cadrul cercetării, s-a identificat un nou grup de virusuri despre care se consideră că au un strămoș comun, catalogat drept Gubaphage. Astfel, s-a descoperit a doua cea mai răspândită ramură de virusuri din tractul digestiv, după crAssphage, care a fost descoperită în 2014.

Rezultatele studiului au dus la crearea unui baze de date cu resurse esenţiale pentru specialiştii care studiază bacteriofagii şi impactul pe care aceştia îl au asupra tractului digestiv, dar şi a întregului organism.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.