Revista care te menține sănătos

Digestie

Toxiinfectiile alimentare

15 mai 2024
Share

Ingestia mancarii ce contine o toxina, un agent chimic sau infectios (bacterie, virus, parazit) poate cauza aparitia toxiinfectiilor alimentare. Acestea se pot manifesta prin aparitia simptomelor la nivelul tractului gastrointestinal (varsaturi, diaree) sau pot implica si alte organe (rinichi, creier, muschi).

In mod uzual, toxiinfectia alimentara poate cauza diaree si varsaturi pe termen scurt ce se pot rezolva de la sine, insa pot sa apara ca si complicatii deshidratarea si dezechilibrele electrolitice.

Care sunt semnele si simptomele unei toxiinfectii alimentare

Toxiinfectia alimentara poate cauza, in mod frecvent, urmatoarele:

  • Crampe abdominale

  • Varsaturi

  • Diaree

Aceste simptome cauzeaza o pierdere semnificativa de lichide, favorizand deshidratarea. Aceste simptome apartin tractului gastrointestinal, insa pot varia odata cu organul afectat. Cele mai multe cazuri de toxiinfectie alimentara dureaza o zi-doua, iar simptomele se rezolva de la sine. Daca acestea persista mai mult timp, este necesar consultul unui medic.

Tipuri de toxiinfectie alimentara

Cel mai frecvent, toxiinfectia poate aparea din cauza unei infectii cauzata de o bacterie, un virus sau de paraziti. Uneori, nu bacteria este cauza, ci toxina pe care bacteria o produce in mancare inainte de a fi ingerata. Acest fapt se aplica in cazul infectiilor cauzate de stafilococi si botulism.

In alte cazuri, pot fi implicate anumite toxine chimice ce se produc in anumite alimente insuficient gatite sau incorect depozitate. De exemplu, infectia scombroida apare din cauza eliberarii masive de histamine dupa consumul de peste. Aceasta se manifesta ca o reactie alergica (umflarea fetei, mancarime, dificultati de respiratie sau de inghitire).

Anumite toxiinfectii alimentare pot fi cauzate de agenti infectiosi ce contamineaza alimentele. E. coli se poate intalni atat in mancarea consumata, cat si in apa potabila contaminata si piscine.

Listeria este o bacterie ce se intalneste in branza, lapte nefiert, fructe, legume si carne contaminate. Nou-nascutii, persoanele varstnice, precum si alte persoane cu un sistem imunitar deficitar prezinta un risc crescut de contaminare cu aceasta bacterie.

Ingestia de ciuperci poate cauza simptome initiale precum diaree si varsaturi. Ciupercile Amanita pot cauza insuficienta renala si hepatica, ducand la deces.

Intoxicatia cu Stafilococul auriu apare din cauza unei toxine ce se formeaza in alimente inainte de a fi consumate. Aceasta cauzeaza aparitia varsaturilor in primele 1-6 ore de la ingestia alimentelor contaminate.

Bacillus cereus este o infectie ce apare din cauza consumului de orez crud sau insuficient preparat.

Clostridium perfringens produce un spor ce poate germina in carnea gatita ce a fost depozitata intr-un mediu prea cald. La 8-12 ore de la consum poate cauza aparitia unei diarei intense.

Cand trebuie consultat medicul in cazul unei toxiinfectii alimentaretoxiinfectii alimentare

Cu ajutorul unei diete bazata pe multe lichide si pe odihna, cele mai multe infectii se rezolva de la sine in aproximativ 24 de ore. Trebuie consultat medicul daca varsaturile si diareea sunt asociate cu unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • Febra

  • Sange in scaun

  • Semne de deshidratare, in special ameteli, slabiciune, scaderea cantitatii de urina

  • Diaree ce dureaza mai mult de 72 de ore

  • Varsaturi repetate ce impiedica ingestia de lichide si rehidratarea (inlocuirea pierderii de lichide cauzata de febra, diaree si varsaturi).

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.