Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Toxiinfectie alimentara? Tratati-o cu plante

4 iunie 2014
Share

Toxiinfectiile alimentare sunt provocate de consumul alimentelor infectate cu diferiti agenti patogeni, cel mai frecvent cu bacteriile Staphylococcus aureus si Salmonella, dar si E. coli, rotavirus, Giardia. Temperaturile ridicate favorizeaza alterarea mai rapida a alimentelor si inmultirea germenilor.

Simptomele toxiinfectiilor sunt reprezentate in general de colici abdominale, diaree, greata, varsaturi, febra. In cazuri grave, in special la copiii mici si la batrani, se pot produce deshidratarea si alterarea starii generale. Aceste cazuri trebuie investigate de catre medicul specialist care va recomanda tratamentul adecvat. In formele usoare, alaturi de un regim alimentar, putem utiliza terapiile naturale cu plante si produse ale stupului care au actiune antiseptica, antibiotica. Astfel, cresc imunitatea, amelioreaza simptomatologia si combat deshidratarea si diareea.

  •  Echinacea

Este una dintre cele mai puternice plante care ajuta organismul in lupta cu infectiile, inclusiv cele digestive. Se poate administra sub forma de tinctura (1 lingurita de 2-3 ori/zi diluata in 150 ml apa sau ceai), capsule sau infuzie (2-3 cani/zi), timp de 15 zile.

  •   Menta si musetelul

Menta este o planta deosebit de utila in aceste cazuri, deoarece are proprietati analgezice si antiseptice, combate colicile, distrugand microbii. De obicei, se administreaza in combinatie cu musetelul, timp de 10-15 zile, sub forma de ceai (1 cana de 2 ori/zi) sau tinctura (1 lingurita de 2-3 ori/zi diluata in 150 ml apa sau ceai).

  •  Coada-soricelului

Aceeasi actiune antiseptica si antidiareica puternica o au si tinctura de coada-soricelului, coada-racului, cretisoara, administrate 1 lingurita de 2-3 ori/zi, in 200 ml apa sau ceai.

  •   Sunatoarea, cimbrul si busuiocul

Sunatoarea are proprietati antiseptice si poate fi utilizata sub forma de tinctura sau ceai. Cimbrul, cimbrisorul, busuiocul au efecte benefice, antiseptice, regleaza digestia, combat varsaturile, absorb gazele intestinale. Se beau 2-3 cani/zi.

  •  Anghinarea

Infuzia de anghinare combate cu succes greata si varsaturile. Se consuma 1 cana de ceai de 2 ori/zi, baute de-a lungul zilei.

  •   Propolisul

Este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale existente. Se administreaza sub forma de tinctura de propolis, intre 1 si 15 zile. Doza se stabileste in functie de varsta. Tot in categoria antibioticelor naturale deosebit de eficiente intra si uleiurile esentiale de menta, cimbru, cuisoare, fenicul, lamaie, scortisoara, lavanda, care se administreaza cate 3 picaturi de 3 ori/zi, in cure de 10-14 zile.

  •  Carbunele medicinal si probioticele

Carbunele medicinal poate fi utilizat cu succes, o capsula de 3 ori/zi, pentru rolul sau absorbant si antitoxic. De asemenea, este utila administrarea produselor ce contin prebiotice asociate cu probiotice pentru refacerea florei intestinale.

Si hidratarea este foarte importanta

In loc de apa, beti amestecuri de ceaiuri cu actiune anticolitica si antidiareica, antiinflamatoare, calmanta, cicatrizanta: menta, musetel, ghimbir, sunatoare, anason, cimbru, sovarv, roinita, afin, galbenele, merisor, fenicul, scoarta de stejar, frunze de nuc si de zmeur. Se bea 1 cana de 3 ori/zi, neindulcit.

Sfatul specialistului

toxiinfectieFoarte important este si regimul alimentar daca va confruntati cu o toxiinfectie alimentara. Consumati zeama de orez si supa de legume, ulterior piure de legume (morcov si cartofi) si orez fiert, paine prajita. Apoi, puteti introduce treptat fructele (afine, banane, mere). Si consumul de iaurt natural in amestec cu 1 lingurita de seminte schinduf ajuta la ameliorarea rapida a diareei.

Remediile naturale scurteaza perioada de recuperare dupa toxiinfectiile alimentare si trebuie administrate in jur de 10-14 zile. Alaturi de acestea, masajul bland al abdomenului cu ulei de coriandru, menta, santal (cateva picaturi diluate intr-un ulei vegetal) ajuta la calmarea colicilor abdominale.

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, gemoterapie

biorezonanta, iridologie

www.med-as.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.