Factori de risc (II)
Continuam si in acest articol sa va prezentam factorii de risc care favorizeaza aparitia bolii coronariene. Doar actionand din timp si corespunzator asupra lor putem preveni sau incetini evolutia acestei afectiuni.
In articolul precedent am analizat doar doi dintre factorii de risc influentabili, si anume fumatul si hipertensiunea arteriala. In cele ce urmeaza ne vom axa pe dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, stil de viata si sindrom metabolic.
Nivelurile crescute de colesterol si trigliceride = dislipidemie
Dislipidemia inseamna cresterea grasimilor in sange, adica a colesterolului si trigliceridelor. Pentru a nu dauna sanatatii, colesterolul trebuie mentinut la valori sub 190 mg/dL. La randul lui, colesterolul are doua fractiuni: colesterolul „bun” (HDL-colesterolul, cu rol protector) si colesterolul „rau” (LDL-colesterolul, care devine nociv cand valorile sale sunt peste 115 mg/dL). Trigliceridele trebuie mentinute sub 150 mg/dL. Din cele expuse, reiese ca simpla determinare a colesterolului nu este suficienta, ci trebuie facut intregul profil lipidic.
Tratamentul hipolipemiant nu trebuie intrerupt
Iata cateva lucruri de retinut in cazul in care vi s-a stabilit diagnosticul de dislipidemie:
- Regimul sarac in grasimi este o modalitate de tratament. Acesta presupune reducerea grasimilor animale din alimentatie: unt, smantana, branza grasa, frisca, slanina, carne de porc. Sunt recomandate grasimile vegetale, in special uleiul de masline. De asemenea, foarte important este modul de preparare – fara prajeli. Pestele are rol protector.
- Medicamentele hipolipemiante sunt indicate tuturor bolnavilor care au colesterolul/trigliceridele crescute. Singur, regimul hipolipemiant nu reuseste sa le corecteze intotdeauna. In cazul celor care au suferit un sindrom coronarian acut (angina instabila sau infarct miocardic), hipolipemiantele se vor administra indiferent de valorile grasimilor din sange.
- Ca si in cazul bolnavilor hipertensivi, este foarte important ca, in urma tratamentului, valorile colesterolului, fractiunilor sale si trigliceridelor sa fie scazute, atingand acele tinte care nu mai sunt periculoase. De aceea, este necesar ca, dupa initierea tratamentului, sa va prezentati periodic la medic pentru a supraveghea raspunsul la tratament.
- Tratamentul hipolipemiant nu se intrerupe dupa normalizarea valorilor.
Diabetul zaharat, factor major de risc pentru boala coronariana
Pacientii cu diabet zaharat au un risc foarte mare de a dezvolta boala coronariana. Daca ati fost diagnosticati cu diabet, trebuie sa stiti ca:
- Este foarte important sa se mentina valorile glicemiei in limitele normale: glicemia pe nemancate sub 110 mg/dL si hemoglobina glicozilata sub 7%.
- Dieta saraca in dulciuri si grasimi este o modalitate de tratament. Orice persoana cu diabet trebuie sa consulte un medic de specialitate pentru a i se recomanda un regim alimentar adecvat. Atunci cand dieta singura nu este suficienta, se impune tratamentul medicamentos. Odata diagnosticat cu diabet, trebuie sa urmati tratamentul toata viata.
Obezitatea si sedentarismul, foarte periculoase pentru inima
Obezitatea este un alt factor de risc de care trebuie tinut cont. S-a demonstrat ca obezitatea abdominala in special creeaza probleme. Astfel, barbatii cu circumferinta taliei peste 102 cm si femeile care depasesc 88 cm sunt expusi unui risc crescut de a dezvolta boala coronariana si trebuie tratati. In acest caz, regimul alimentar echilibrat, cu reducerea dulciurilor si grasimilor, este esential, alaturi de combaterea sedentarismului.
Faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi
Stilul de viata este extrem de important, aici intrand stresul si sedentarismul. Daca primul este destul de greu de evitat, sedentarismul trebuie combatut de la varste fragede. Este esential sa faceti minimum 30 de minute de miscare zilnic, insemnand mers pe jos, jogging, plimbari cu bicicleta, drumetii etc. De asemenea, reduceti timpul petrecut in fata calculatorului si televizorului, mai ales ca a venit primavara.
Sindromul metabolic, din ce in ce mai frecvent
In prezent, se descriu tot mai multe cazuri care asociaza adesea obezitatea cu dislipidemia, hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, asociere cunoscuta sub denumirea de sindrom metabolic. Diabetul este veriga finala a acestui lant. Astfel, diagnosticandu-i din timp pe cei cu dislipidemie sau obezitate si tratandu-i corect, se poate evita instalarea hipertensiunii arteriale sau a diabetului zaharat.
Acestia sunt principalii factori de risc care predispun la boala coronariana. De cele mai multe ori, aprecierea riscului cardiovascular se realizeaza printr-o corelatie intre toti acesti factori, si nu privindu-i izolat. Cu cat grupa de risc in care se incadreaza pacientul este mai mare, cu atat masurile care trebuie luate asupra factorilor de risc sunt mai agresive. Niciun control medical nu se poate incheia fara incadrarea bolnavului intr-o grupa de risc.
Dr. Alina Dellecase,
Medic specialist medicina interna,
Spitalul Clinic „Sf. Maria”, Bucuresti,
Telefon: 0726 003 041