Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Totul despre boala coronariana

18 martie 2011
Share

Factori de risc

In prezent, lumea medicala a stabilit ca exista o serie de factori care predispun la aparitia bolii coronariene (BC), purtand denumirea de factori de risc.

Este important ca acestia sa fie cunoscuti de toata lumea, deoarece, actionand asupra lor, se poate opri sau incetini ritmul de evolutie a leziunilor de ateroscleroza. Astfel, se poate evita instalarea bolii coronariene.

Factorii de risc influentabili pot fi corectati

Factorii de risc sunt impartiti in doua categorii: factori de risc neinfluentabili (varsta, sexul, antecedentele familiale) si influentabili, asupra carora putem interveni  (fumatul, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile, diabetul zaharat, obezitatea).

Barbatii sunt mai predispusi la aparitia bolii coronariene

Riscul de a dezvolta boala coronariana creste odata cu inaintarea in varsta. Barbatii sunt mai predispusi la aparitia bolii decat femeile, in special cei peste 55 de ani. In cazul femeilor, riscul de aparitie a BC creste dupa instalarea menopauzei si dupa varsta de 65 de ani. Antecedentele familiale de boala vasculara (angina, infarct, moarte subita, accident vascular cerebral) la rudele de gradul I reprezinta un important factor de risc. In acest context, este bine sa va adresati medicului pentru o evaluare prealabila.

Cum cel mai bine este sa previi, cunoasterea factorilor de risc influentabili este esentiala. Depistand din timp si influentand eficient acesti factori, se poate imbunatati substantial prognosticul si, in unele cazuri, impiedica aparitia bolii coronariene.

Fumatul, factor de risc in special pentru tineri

Fumatul este un factor de risc redutabil. Se considera ca dupa 3 ani de la renuntarea la fumat, riscul de a dezvolta BC devine egal cu al nefumatorilor. Efectele sunt cu atat mai nocive, cu cat varsta de debut este mai tanara si consumul este mai mare. De aceea, parintii, profesorii si medicii de familie ar trebui sa se implice activ in depistarea tinerilor fumatori si sa ii sfatuiasca sa renunte. De mentionat ca fumatul nu este nociv doar pentru fumatorii activi, ci si pentru cei pasivi.

Hipertensiunea arteriala, controlata prin tratament

Cresterea valorilor tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg este un factor de risc ce poate fi influentat usor prin tratament. La ora actuala, exista o paleta larga de medicamente care pot fi administrate singure sau in combinatie, la indicatia medicului. Pentru controlarea tensiunii arteriale, trebuie urmati cativa pasi:

  • Tratamentul hipertensiunii arteriale se urmeaza toata viata si trebuie sa mentina valorile tensionale sub 140/90 mm Hg. Daca aceste valori nu se obtin, trebuie sa va adresati medicului pentru reevaluarea terapiei;
  • Masurarea periodica a tensiunii arteriale este obligatorie;
  • In cazul pacientilor cu diabet zaharat sau accidente vasculare cerebrale, valorile tensionale trebuie reduse mai mult, ideal 130/80 mm Hg;
  • Pe langa tratamentul medical, foarte importanta este scaderea cantitatii de sare. De aceea, inainte de inceperea tratamentului medicamentos, daca valorile tensionale nu sunt cu mult crescute, trebuie redus aportul de sare si evitate alimentele foarte sarate (telemea, muraturi, mezeluri). De multe ori, corectarea tensiunii se poate realiza doar cu aceasta masura. In caz contrar, se impune si tratamentul medicamentos, fara a se renunta la dieta hiposodata.

Dr. Alina Dellecase,

Medic specialist medicina interna,

Spitalul Clinic „Sf. Maria”, Bucuresti,

Telefon: 0726.003.041

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.