Toata lumea a suferit cel putin o data in viata de torticolis sau de dureri de ceafa. Aceasta afectiune, care este de fapt un blocaj, ar putea deveni un handicap in ceea ce priveste activitatile cotidiene.
Torticolisul este foarte frecvent si este legat de contractia anumitor muschi ai gatului. Se manifesta prin aparitia unor dureri sau a unei jene atunci cand miscam gatul si capul. Insa durerea se poate extinde si catre umeri, iar in cazuri mai rare poate aparea la maini si degete.
Torticolisul survine, in general, dupa o miscare brusca a gatului, dar nu numai, dupa o pozitie gresita in timpul somnului, o problema vertebrala sau a ligamentelor. In plus, poate aparea ca urmare a unor infectii in gat, atunci cand se instaleaza gripa etc.
Cauzat de pozitii incorecte si efort
Toata lumea poate experimenta aceasta stare. In general, persoanele care au avut un accident de masina sunt mai predispuse la torticolis, iar femeile sunt mult mai afectate decat barbatii, mai ales intre 30 si 60 de ani. Cel mai indicat tratament pentru a invinge torticolisul este odihna. Pentru a calma durerea, puteti aplica un unguent local antiinflamator sau care sa va relaxeze. Aplicarea compreselor este de bun augur, deoarece caldura reduce contractiile musculare, muschii cefei. Torticolisul dispare, de obicei, dupa cateva zile. Daca insa vreti sa il preveniti, trebuie in primul rand sa va feriti de frig, de statul in curent, trebuie sa va alegeti perna potrivita pe care sa dormiti si sa incercati sa va oferiti cat mai mult timp dumneavoastra, astfel incat sa nu favorizati aparitia acestei probleme.
Atunci cand stati la birou, ecranul calculatorului trebuie sa fie pozitionat in dreptul ochilor, iar spatele trebuie sa fie drept, este una dintre regulile de baza. Circulatia sangvina deficitara poate provoca aparitia spasmelor, a tensiunilor la nivel muscular.
Ce este de facut daca torticolisul nu dispare
Exista anumite cazuri cand torticolisul ascunde o alta maladie, precum o boala inflamatorie, una neurologica sau infectioasa. Daca torticolisul insista sa nu va dea pace, trebuie sa mergeti la medic sa va faceti analize amanuntite, mai ales daca gatul este intepenit si apare si febra. Sedintele de kinetoterapie, medicamentele antiinflamatoare mai puternice v-ar putea scapa de aceasta durere, insa tot este nevoie de parerea unui medic specialist.
Printre remediile pe care ni le ofera natura se numara gheara-diavolului, o planta care detine in compozitia sa o serie de substante analgezice si antioxidante. Se poate realiza un decoct din pulbere obtinuta din radacina plantei, care se poate bea pe parcursul unei zile. Exista, de asemenea, tincturi, dar si unguente care va pot face bine. Nu uitati sa consumati alimente bogate in zinc, seleniu, calciu, magneziu, practic minerale cu ajutorul carora sa preveniti instalarea torticolisului.
Ruxandra Raica
Sursa: www.topsante.com