Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Tot ce trebuie să știți despre sângerarea de implantare

Ecaterina Lupaşcu; Surse: webmd.com, americanpregnancy.org, whattoexpect.com
4 iulie 2024
Share
Tot ce trebuie să știți despre sângerarea de implantare

În primele săptămâni de sarcină, corpul unei femei trece prin numeroase schimbări, cele mai multe aproape imperceptibile. Există însă un semn precoce de sarcină pe care majoritatea femeilor îl observă, deși în unele cazuri nu-i dau explicația corectă. Acest prim semn, care poate indica debutul unei sarcini, este sângerarea de implantare.

Sângerarea de implantare este o sângerare ușoară din vagin, care apare la femei în primele două săptămâni după concepție. Este un fenomen comun, nu este periculos și nu necesită îngrijire medicală. Totuși, sângerarea de implantare este adesea confundată cu menstruația, ceea ce poate genera confuzie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Adora. De la pompe de sân și pungi pentru stocarea laptelui matern până la biberoane, tetine, suzete, jucării de dentiție, termometre de baie, sterilizatoare și multe altele. Toate au fost dezvoltate din dorința de a-ți veni în ajutor, încă din primele zile cu cel mic acasă.

Sângerare de implantare, ce este și de ce apare

Sângerarea de implantare este o sângerare ușoară care apare atunci când un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterului, cunoscută sub numele de endometru. Acest fenomen se întâmplă la aproximativ 7-14 zile după fertilizare.

Concret, după ovulație, când un ovul este fertilizat de un spermatozoid într-o trompă uterină, embrionul începe să se dezvolte și să migreze spre uter. În această perioadă, endometrul se îngroașă și se maturizează pentru a susține și hrăni embrionul.

La aproximativ 5-6 zile după fertilizare, embrionul ajunge în uter și începe să se implanteze în endometru, perturbând vasele de sânge minuscule din zonă. Pertubarea aceasta poate provoca sângerări ușoare, variind de la scurgeri roz sau roșii până la maro.

Sângerarea de implantare este un fenomen normal și nu prezintă riscuri, endometrul refăcându-se rapid.

sangerare de implantare, sarcina, endometru,

Sângerare de implantare. Alte simptome timpurii de sarcină

Pe lângă sângerarea de implantare, unele femei pot observa și alte simptome care pot indica o posibilă sarcină. Acestea ar putea fi:

  • crampe ușoare,
  • grețuri (în special dimineața),
  • oboseală persistentă (chiar și după momentele de odihnă),
  • sâni sensibili,
  • urinare frecventă,
  • pofte sau aversiuni alimentare (modificări în preferințele alimentare pot apărea în primele săptămâni ale sarcinii, cu dorințe puternice pentru anumite alimente sau aversiuni față de altele).

Este bine de precizat că nu toate femeile au sângerare de implantare și nu toate experimentează aceste simptome în mod similar sau la aceeași intensitate. În plus, dacă simptomele sunt moderate și sângerarea de implantare este discretă, unele femei pot atribui disconfortul unei menstruații ușoare, fără să conștientizeze că toate acestea ar putea fi semne precoce ale unei sarcini.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Dermastil. Prima gamă pediatrică, cu omega-3, 6 şi 9, provitamina B5 şi vitamina E, ce protejează filmul hidrolipidic al pielii nou-născuţilor şi copiilor.

Sângerare de implantare sau menstruație? Diferențe

Sângerarea de implantare diferă, așadar, de la o femeie la alta. Cele care își doresc un copil și sunt foarte atente la semnele corpului lor, pot identifica imediat simptomele unei posibile sarcini. Însă, pentru cele care nu au o sarcină în plan, diferențierea între sângerarea de implantare și menstruație poate fi mai dificilă. De aceea unele femei pot ajunge să își dea seama că sunt însărcinate abia în luna următoare, când menstruația întârzie.

Există totuși câteva aspecte importante care ajută la diferențierea între sângerarea de implantare și menstruație, iar acestea țin, în special, de momentul apariției, durata și culoarea sângelui.

Timpul apariției

  • Sângerarea de implantare apare de obicei la 7-14 zile după fertilizare, adică în jurul perioadei în care ar trebui să apară menstruația sau cu câteva zile înainte.
  • Menstruația apare la finalul ciclului menstrual, la aproximativ 14 zile după ovulație.

Durata

  • Sângerarea de implantare este de scurtă durată, de obicei durează între câteva ore și maxim două zile.
  • Menstruația durează între 3 și 7 zile, cu o sângerare mai intensă în primele zile.

Cantitatea de sânge

  • Sângerarea de implantare este foarte ușoară, adesea constă în câteva picături sau o scurgere minoră.
  • Menstruația este mai abundentă și trece prin faze, de la un flux mai ușor la unul mai abundent, și apoi scade din nou.

Culoarea sângelui

  • La sângerarea de implantare, sângele poate fi roz deschis, roșu deschis sau maroniu.
  • La menstruație, sângele începe de obicei cu o culoare roșie intensă, care poate deveni mai închisă pe măsură ce menstruația progresează.

Mai mult, sângerarea de implantare este cel mai adesea însoțită de crampe ușoare și alte simptome de sarcină precoce, cum ar fi sensibilitatea sânilor, greața sau oboseala, în timp ce menstruația este adesea însoțită de crampe mai intense, balonare, dureri de spate și alte simptome precum schimbările de dispoziție, iritabilitatea și durerile de cap.

În cazul în care aceste diferențe nu sunt evidente și nu v-au lămurit ce tip de sângerare aveți (sângerare de implantare sau menstruație), cu alte cuvinte dacă încă nu v-ați dat seama că sunteți sau nu însărcintă, este bine să așteptați 3 zile după încetarea sângerării ca să faceți un test de sarcină. Mai devreme de 3 zile, testul nu va oferi rezultate concludente. Ideal ar fi să așteptați să treacă o săptămână, deoarece rezultatele ar trebui să fie mai precise.

sangerare de implantare, sarcina, endometru, ginecolog,

Sângerare de implantare. Când se impune consult medical

În general, sângerarea de implantare este un fenomen normal, trece de la sine, nu este asociată cu complicații majore și, deci, nu ar trebui să cauzeze îngrijorare.

Cu toate acestea, există câteva situații în care se impune consult medical de urgență.

Astfel, dacă sângerarea de implantare este foarte abundentă și nu se oprește în decurs de câteva zile, este important să mergeți la medic. Sângerarea abundentă poate indica alte probleme de sănătate, cum ar fi avortul spontan sau alte complicații.

Dacă sângerarea de implantare este însoțită de dureri abdominale severe sau crampe intense, de asemenea, nu ezitați, contactați medicul. Aceste simptome pot semnala o problemă mai serioasă, cum ar fi o sarcină ectopică.

Alte semne ce impun o evaluare medicală de urgență sunt: amețeli severe, senzație de leșin, febră sau o stare generală de rău. Prudența și vizita la medic sunt cu atât mai mult recomandate, dacă aveți un istoric medical complicat sau ați întâmpinat probleme în sarcinile anterioare.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.