Oasele joaca mai multe roluri – confera structura corpului, protejeaza organele, depoziteaza calciul etc. In timp ce este foarte important sa se ia masuri inca din copilarie pentru dezvoltarea unui sistem osos puternic si sanatos, este nevoie de atentie chiar si atunci cand ati ajuns la varsta adulta. Sanatatea oaselor este cruciala pentru sanatatea generala, in timp ce nutritia corecta este cruciala pentru a avea oase puternice. Nutritia afecteaza oasele de-a lungul intregii vieti, chiar din pantecul mamei, cand alimentatia acesteia poate afecta masa osoasa a viitorului adult.
In copilarie, oasele se dezvolta rapid, iar in momentul in care se produce un accident, se vindeca foarte repede. In jurul varstei de 18 – 19 ani se ajunge la 95% din maximul masei osoase, iar incepand cu 30 de ani masa osoasa incepe sa scada.
Importanta sanatatii oaselor
Sistemul osos este intr-o continua schimbare, tocmai de aceea, dupa 30 de ani incepem sa pierdem din masa osoasa. Probabilitatea, in special a femeilor, de a dezvolta osteoporoza depinde de cat de multa masa osoasa s-a acumulat pana la varsta de 30 de ani, dar si de cat de repede se pierde aceasta dupa aceea. Cu cat avem mai multa masa osoasa, cu atat mai mic este riscul de a dezvolta osteoporoza.
Factori care afecteaza sanatatea osoasa
Exista mai multi factori care afecteaza sanatatea oaselor. O dieta scazuta in calciu contribuie la scaderea densitatii osoase si la cresterea riscului fracturilor. Persoanele care sunt inactive din punct de vedere fizic prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza. Cercetatorii sugereaza ca fumatul contribuie la slabirea oaselor, iar in mod similar, doua pahare de alcool pe zi interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi calciul. Femeile au mai putin tesut osos decat barbatii, tocmai de aceea, pe masura inaintarii in varsta, oasele se subtiaza.
Foarte mare atentie trebuie sa acorde femeile care au un istoric familial din punct de vedere al osteoporozei. La femei, scaderea masei osoase intervine drastic in timpul menopauzei, iar la barbati, nivelul scazut de testosteron poate cauza acelasi lucru. Anumite medicamente utilizate pe termen lung precum corticosteroizii afecteaza structura osoasa, la fel si unele afectiuni, precum anorexia sau bulimia.
Pasi pentru mentinerea sanatatii osoase
Pentru adultii intre 19 si 50 de ani, dar si pentru barbatii intre 51 si 70 de ani, doza recomandata este de 1.000 miligrame de calciu pe zi. Pentru femeile intre 50 si 70 de ani, doza recomandata este de 1.200 miligrame. Printre sursele bune de claciu se numara produsele lactate, migdalele, broccoli, varza, sardinele si produsele din soia, cum ar fi tofu. Aceeasi atentie trebuie sa o acordati si vitaminei D, pentru a putea absorbi calciul. Printre sursele de vitamina D se numara pestele gras sau galbenusul. Soarele contribuie, de asemenea, la producerea de vitamina D si la fixarea calciului in oase. Exercitiile fizice precum joggingul sau tenisul construiesc oase puternice, pierderea masei osoase fiind mult mai lenta.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Mayoclinic.org; Betternutrition.com